AVOIN KIRJE ESKO REVOLLE

Miksi avoin kirje?

Maahanmuuttoviraston (Migrin) sivuilla ilmoitetaan viraston sähköpostiosoitteeksi migri@migri.fi. Yksittäiselle työntekijälle voi lähettää sähköpostiviestin osoitteella etunimi.sukunimi@migri.fi.

Olen aiemmin lähettänyt sähköpostin viraston ylijohtaja Jaana Vuoriolle. Vuorio ei ole sähköpostiini vastannut. 30.3.klo 16.01 lähetin sähköpostin turvapaikkajohtaja Esko Revolle. Repokaan ei ole sähköpostiini vastannut.

Pyrin asioimaan eri viranomaisten kanssa mahdollisimman suoraan ja julkisuutta välttäen. Näin yritin toimia myös tässä turvapalvelujen kilpailutusasiassa, sillä mielestäni henkilöiden välinen tiedonvaihto esimerkiksi sähköpostitse on jouhevampaa ja luontevampaa kuin keskusteleminen asioista julkisuudessa lehtien välityksellä.

Koska Migrin kanssa asioiminen ei näytä sähköpostin välityksellä onnistuvan, lähetän asiani avoimena kirjeenä ja toivon saavani vastauksen edes tähän.

…………………………………………..

Kirje
Tervehdys Esko

Tapasimme 11.11.2015 hallintovaliokunnan vieraillessa Migrissä.

Kuulin äskettäin että Migri aikoo kilpailuttaa vastaanottokeskusten vartiointipalvelut valtakunnallisesti. En tiedä pitääkö kuulemani paikkansa mutta jos pitää, niin pyydän saada 27 -vuotisella poliisikokemuksellani kertoa mielipiteeni suunnitelmasta.

Me molemmat tiedämme että tällä hetkellä monet vastaanottokeskukset ostavat turvallisuuspalveluja paikallisilta turvallisuusalan toimijoilta ja työllistävät näin alueensa vartijoita ja järjestyksen valvojia. Koko valtakunnan alueella puhutaan useista kymmenistä taikka jopa sadoista henkilötyövuosista.

Työpaikat ovat työn tekijöiden ohella tärkeitä myös turvallisuusalan yrityksen kotikunnille, sillä nämä pienet turva-alan yritykset maksavat veroa kotikuntiinsa, toisin kun koko valtakunnan alueella operoivat isot ulkomaalaisomisteiset yritykset.

Jos kilpailutus toteutetaan niin että tarjouskilpailuun osallistuvan yrityksen on kyettävä tuottamaan turvallisuuspalveluja koko valtakunnan alueella, eivät nämä paikalliset turvallisuusyrittäjät voi osallistua tarjouskilpailuun koska eivät pieninä yrittäjinä voi tietenkään vastata koko valtakunnan toiminnasta.

Käsitykseni mukaan valtakunnassa on tällä hetkellä vain kaksi sellaista isoa turvallisuusalan yritystä jolla olisi mahdollisuus osallistua koko valtakunnan laajuiseen tarjouskilpailuun. Valitettavasti molemmat yritykset ovat ulkomaalaisomistuksessa. Toisen omistus on Ruotsissa ja toisen Norjassa. Jos toinen näistä yrityksistä valitaan tuottamaan turvallisuuspalvelut Migrille, niin veronmaksajiemme rahaa valuu jälleen ulkomaille.

Minä kannan huolta kotimaisista työpaikoista ja siitä että Suomessa toimivat yritykset maksavat veronsa Suomeen.
Tämän takia pidän tärkeänä että myös paikalliset toimijat voisivat jatkossakin tuottaa vastaanottokeskuksiin laadukkaita turvallisuuspalveluja. Toivon että tämä huomioidaan tarjouskilpailua suunnitellessa.

Reijo Hongisto
Kansanedustaja PS

……………………

Esko Repo vastasi kirjeeseeni samana päivänä (7.4 klo 20.16)näin:

Arvoisa kansanedustaja Hongisto

Sähköpostinne 30.3. allekirjoittaneelle on kyllä huomioitu ja on ollut ns. työjonossa vastauksen lähettämistä varten. Kun sähköposteja tulee allekirjoittaneelle – kuten muillekin viraston johtajille – yli ja alle 100 päivittäin, ei aina kuitenkaan ehdi vastaamaan välittömästi kertyneisiin viesteihin.

Kiitos viestistänne ja näkemyksistänne sekä ehdotuksistanne vastaanottokeskusten vartioinnin osalta. Allekirjoittanut vastaa virastossa turvapaikkapäätöksenteosta. Vastaanottokeskustoimintaa johtaa kollegani Jorma Kuuluvainen, jonka liitin mukaan tähän viestiketjuun. Jorma Kuuluvainen voinee kommentoida ja selvittää tuota vartiointiasiaa.

Yhteistyöterveisin

Esko Repo

……………………

Viraston ylijohtaja ei ole viestiini vastannut, enkä Häneltä enää vastausta odota, sillä asia josta viestissä kirjoitin ( turvapaikkapuhuttelijoiden/haastattelijoiden jalkautuminen maakuntiin) on nyt saatu vireille.

On yhteiskunnalle huomattavasti halvempaa jalkauttaa turvapaikkapuhutteluja tekevät henkilöt Helsingistä vastaanottokeskuksiin taikka niiden lähellä oleville poliisiasemille tekemään puhutteluja, sen sijaan että puhuttelijat olisivat Helsingissä ja jokainen turvapaikkaa hakeva joutuisi valtion varoilla saattajan kanssa matkustamaan vastaanottokeskuksesta puhuttelijan luokse.

Vuori ja Muhamed – vai miten se siirtyminen taas menikään 🙂