EU ON ONGELMA

Missä EU – siellä ongelma!

Englanti äänestää eurojäsenyydestä. Virallinen Suomi toivoo että Englanti pysyisi EU:n jäsenenä. Epävirallinen, se junttisuomi toivoo päin vastaista.

Itse kallistun eron kannalle. Missä EU -siellä ongelma.

Tänään(kin) on puhelin soinut. Kaveripiiriini kuuluu kymmeniä moottorisahalla leipänsä ottavia taikka leipäänsä jatkavia miehiä. Osa sahaa omassa ja osa jonkun muun metsässä. Ovat sahanneet vuosikausia.

Nyt ministeriöissämme valmistellaan moottorisahan käyttökoulutusta. Luit aivan oikein!

Moottorisahalle ajokortti kuten autollekin, heh, heh. Ensilukemalta tieto saattaa naurattaa mutta kun miettii asiaa pitemmälle, hymy hyytyy väkisinkin.

Ruotsissa on ollut käytössä moottorisahan käyttölisenssi ja samaa suunnitellaan Suomeenkin.

Koulutusta sahan käyttöön annettaisiin metsäalan kouluissa. Lisenssi olisi kuuleman mukaan vapaaehtoinen niin että omassa metsässä saisit sahailla ilman koulutusta mutta jos menet naapurin ( taikka aviopuolisosi ) palstalle, niin ensin on käytävä ”Huksvarnaskola” ja vasta sitten lisenssi taskussa savotalle. Entäs sitten moottorisahan käyttö hirsisalvoksilla? Vaaditaanko ja jos vaaditaan niin mitä vaaditaan? Opiskelu tietenkin maksaa, joten taas ollaan suunnittelemassa rahareikää maaseudun ihmisille.

Pitää muistaa että jo nyt voi kuka tahansa palkata itselleen niin kokeneen moottorisahauksen opettajan kun haluaa. Mikään laki ei estä kouluttautumasta jo nyt, eikä kukaan täysjärkinen lähde sahaamaan jos ei ole ensin saanut hommaan opetusta. Opettaja on yleensä oma Isä taikka joku tuttava jolta sahaus käy ja joka tietää mistä puhuu.

Pohdiskelin perustetta sille miksi omassa metsässä saisi sahata ilman koulutusta ja vieraassa metsässä koulutus vaadittaisiin. En löytänyt yhtään arkijärkeen käyvää selitystä. Saha on ihan yhtä vaarallinen molemmissa paikoissa. Vähän samalla tavalla kun keittiöveitsikin. Kotona voit leikata leipää ja lihaa terävällä veitsellä ja viiltää kämmenen halki, mutta tarvitsisit veitsikurssin jos siivuat tuorekurkkua vaikkapa taloyhtiön kesätalkoissa taikka jonkun naapurisi mökillä.

Tulin siihen tulokseen että jos sahakortti olisi kertaheitolla määrätty joka tilanteeseen, olisi Missä EU – siellä ongelma hokema levinnyt virallisen Suomen mielestä liian nopeasti ja liian laajalle. Meihin junttisuomalaisiin olisi liittynyt entistä enemmän väkeä.

Homma tullaan hoitamaan niin että ministeriön virkamiehet valmistelevat esityksen jolle kaikki naureskelevat. Esitys tehdään jotta metsäteollisuus saa lisää puuta entistä halvemmalla. Näin käy, koska omatoimisahaajat vähenevät ja hankintakauppa hiipuu vähitellen kokonaan. Kurssia käymättömät myyvät puunsa pystykaupalla ja hinta on se minkä ostaja haluaa maksaa.

Siis esitys tehdään kaikessa hiljaisuudessa ja se pukataan hallitukseen. Hallitus kopittelee esitystä jonkin aikaa ja toteaa että helpommin siitä pääsee eroon kun pukataan se lausunnolle eduskuntaan. Esitys tulee eduskuntaan jossa edustajille vakuutetaan että valiokunnissa siihen saa ja pitää tehdä järkevät muutokset. Tehkää mielenne mukaan. Kun esitystä on jauhettu valiokunnassa, todetaan että esitys ei etene toivotussa ajassa ja toivotulla tavalla, joten jos valiokunnassa ei saada lausuntoa ja mietintöä aikaiseksi, kokoontuvat hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat pohtimaan asiaa. Tämä konklaavi pohtii esitystä ja toteaa että tästä ei kannata tehdä hallituskysymystä, vaan viisaampaa on vaan antaa esityksen mennä läpi valiokunnissa.
Esitys etenee päätökseen. Oppositio tekee esitykseen vastalauseet ja jättää eriävät mielipiteensä, joilla ei kuitenkaan ole sen suurempaa merkitystä.

Näin lakiesitys tulee salikäsittelyyn ja se äänestetään voimaan tulevaksi laiksi.

Ihmiset huokailevat ja päivittelevät. Tulee koomisia tilanteita kun metsäkoulun opettajana on 27 vuotias metsätalousinsinööri jolla on tarvittava opetuspuolen koulutus ja joka osaa käynnistää jopa moottorisahan. Kurssilla on oppilaana kuivan sitkeä ja 35 vuotta metsätöitä tehnyt metsuri jonka pitää kuunnella ”opettajan” viisauksia turvallisesta sahan käsittelystä.
Kurssin hinta on 500e + ALV.

Repikää siitä huumoria.

Kun on saatu sahalisenssi niin sitten aletaan vaatia lisenssiä raivaussahoille. Tiedättehän sen härpäkkeen jota kannetaan valjailla ja jonka moottori pärisee kainalossa ja pitkän alumiiniputken päässä pyörii ihan hirmuisen kovilla kierroksilla sirkkelin terä. Siis sahassa on teräketju ja raivaussahassa sirkkelin terä. Erikoista 🙂

Selvää on että ketjun ja terän vaarallisuusluokitukset ovat niin erilaiset ettei niitä voi kouluttaa samalla kurssilla. Molemmille erityisvaarallisille työvälineille on ministeriön laadittava oma opetusohjelmansa ja kurssivaatimuksensa.

Pikku vinkkinä että se vanha kunnon kaksitahtibensa käy molempiin…niin ainakin luulen.

Kurssilla opetetaan ainakin saha…siis moottorisahalinjan oppilaille että moottorisahalla saa sahata ilman polttoainetta mutta ei ilman teräketjuöljyä. Öljyasia pitää muistaa koska se kysytään päättökokeessa. Takapotkukin alkaa olla jo historiaa ja siitä kuulee mainittavan enää lauluissa…saha soi, ei takapotku haittaa…jne.

Ministeriöiden käytävillä ja kahvihuoneissa mietitään monen muunkin asian luvanvaraistamista. Esimerkkinä vaikkapa patruunoiden jälleenlataus.

Jep – luit jälleen oikein.

Sellaista etiäiset minulle ilmoittivat että patruunoiden jälleenlataaminen kotioloissa joko loppuu taikka siitä tehdään luvanvaraista puuhaa samalla tavalla kun moottorisahalla sahaamisestakin. Lisenssihommia ja koulutusta.

Minä olen lataillut itse kaikki metallihylsyiset, keskisytytteiset kiväärikaliiberin patruunani jo 30 vuotta ja voin sanoa että on melko velho joka minua siinä pystyy opettamaan.

Sisä-, väli- ja maaliballistiikastakin voidaan keskustella melko pitkään.

No, jos tämä etiäinen pitää paikkansa niin homma menee samoilla nuoteilla kun tuo moottorisahan kurssikin.

Patruunoita lataava henkilö käy latauskoulun ja saa itselleen lisenssin. Lisenssi oikeuttaa ostamaan patruunoiden lataamiseen tarvittavia komponentteja joita en ajanpuuteen vuoksi tässä nyt luettele.
Lisenssi on tietenkin poliisin tietokannassa ja voimassa sen normaalin 5-vuotta. Uusiminen onnistuu kertauskurssille osallistumalla ja poliisiasemilta voi kuitata lisenssiinsä virtaa taas 5 -vuodeksi. Latauskurssin hinta 500e. Kurssitodistuksella saa poliisiasemalta anoa latauslupaa. Poliisi myöntää luvan ja perii toimenpidemaksua 50e/lupa. 5 vuoden päästä määräaikaisen luvan uusiminen on indeksikorotusten takia taas kalliimpaa.

Itäisissä maakunnissa puhuttiin paljon viisivuotissuunnitelmista ja työn sankareista. EU on omaksunut jo viisivuotissuunnitelmat ja nyt vaan odotellaan koska meille nimetään ensimmäiset työn Sankarit.

Puolihumoristiseen kirjoitukseen on syytä sijoittaa joku vakavakin sana. Tilanne alkaa olla nyt sellainen että Suomea ja suomalaisia kyykytetään eurooppalaisilla päätöksillä. Näillä päätöksillä ei ole mitään tekemistä terveen järjen kanssa. Päätösten noudattaminen lisää byrokratiaa ja valvontaa. Meillä on valvonta ja holhouspuolella enemmän väkeä kun tuottavassa työssä ja samaan aikaan taivastellaan että mikä on kun mikään ei kannata.

Suomi on EU:n jäsen yhdestä syystä. Uskon että suurin osa suomalaisista ymmärtää mikä syy on. Minä olen pikkuhiljaa alkanut kallistumaan sille kannalle että se toinen vaihtoehto ei taida olla enää ainakaan huonompi kun tämä nykymeno.

Irti EU:sta vielä kun jotenkin päästään. Toinen vaihtoehto on ilmoittaa Eurooppaan että porukassa pysytään mutta ehdot pitää muuttua. Meillä ei enää pelleilyyn tuhlata rahaa eikä aikaa.