RIIHIMÄEN TAPAUS

Pari päivää on kohistu eräästä Maahanmuuttoviraston käännytyspäätöksestä.

Asiantuntijoita on lehdet ja netin keskustelupalstat pullollaan. Jokainen tuntuu tietävän kuinka asiassa pitäisi toimia.

Minullekin on tyrkytetty ”oikeaa” ratkaisumallia ja kehotettu käyttämään kaikki keinoni jotta asia ratkeaa oikeudenmukaisella tavalla. Pitäisi kuulemma käyttää kansanedustajan arvovaltaa.

Julkisuudessa olleen tiedon perusteella juttu on nyt korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Minä en lain säätäjänä lähde millään tavalla ohjeistamaan taikka neuvomaan oikeuslaitoksen toimijoita keskeneräisessä jutussa. En tässä enkä missään muussakaan asiassa.

Lain säädäntö ja -tuomiovalta on pidettävä kirkkaasti erillään. Niitä ei saa sekoittaa keskenään.

Minä luotan siihen että oikeuslaitos ja tuomioistuimet toimivat voimassa olevan lain mukaan. Ratkaisuihin eivät vaikuta kansalaisten painostus, somemyrskyt taikka adressit.

Eivät saa vaikuttaa.

Tuomioistuimissa jutut ratkotaan käytettävissä olevan tausta-aineiston perusteella. Monta kertaa aineisto on aika laaja.

Toriparlamenteissa ja kansantuomioistuimissa jutut ratkotaan huhujen ja lehtijuttujen perusteella. Maahanmuuttoviraston tiedotteen mukaan tässä tapauksessa lehtijutut eivät kerro koko totuutta.

Huonosta asiasta löytyy usein myös hyvä puoli. On hyvä että tämän käännytyspäätöksen yhteydessä keskustellaan myös valmisteilla olevasta laista. Uutta lakia kirjoitettaessa on nyt huomioitava myös pienet lapset.

Pienten lasten lisäksi laissa olisi otettava selkeästi kantaa myös siihen voiko Suomesta turvapaikan saanut henkilö vierailla toistuvasti lähtömaassaan ja vierailuista huolimatta säilyttää Suomessa turvapaikkastatuksensa.

Minun mielestäni perusteita turvapaikan myöntämiselle ei enää ole sen jälkeen kun henkilö vapaaehtoisesti lähtee maahan jonka on turvapaikkahaastattelussa kokenut vaaralliseksi ja uhaksi terveydelleen. Jos Suomesta turvapaikan saanut henkilö lähtee riiuureissulle tulomaahansa ja vielä avioituu siellä, ei uhka ja pelko voi olla enää sellainen että hänelle pitäisi sallia oikeus oleskella Suomessa turvapaikkastatuksella ja veronmaksajien varoilla.

Henkilö voi halutessaan tulla Suomeen, mutta silloin pitää olla mukana normaalit matkustusasiakirjat ja kukkaro kunnossa. Täällä ei voi enää elellä yhteiskunnan tukien varassa.