SOTAVETERAANIN NEUVO…

…Älä vaan lähde juoksemaan miinakentässä.

Uskon tuosta neuvosta olevan hyötyä monessa muussakin asiassa. Ehkäpä sen suurin viisaus ja ydin ajatus onkin se että älä tee mitään jos et varmasti tiedä mitä olet tekemässä ja mitkä ovat tekojesi seuraukset.

Pysy paikallasi, katsele ympäristöäsi ja mieti seuraavaa siirtoasi.

Tämä pienenä vihjeenä Brexitin molemmille osapuolille. Ottakaa aikalisä ja tuumatkaa.

Englantilaiset ovat äänestäneet omista asioistaan ja meidän muiden on viisaampaa olla sekaantumatta heidän päätöksentekoprosessiinsa.

Ei ole syytä sekaantua vaikka joku pitäisi meitä suomalaisiakin asianosaisina. Suomi on lilliputtimaa SUURTEN EU maiden joukossa, joten meiltä ei kysellä mitään. Taikka voidaan kysellä, mutta meidän sanomisillamme ei ole juuri vaikutusta päätöksiä tehtäessä.

Hämmästelen eri medioiden lietsomaa pakokauhua. Pakokauhun lietsomisen sijaan olisi kaikille parempi todeta että aurinko nousee täällä napapiirin eteläpuolella ihan samalla tavalla kun ennen Brexitiäkin. Pohjoisempana kultainen kehrä toimii päin vastoin. Ei laske vaikka punnan arvo laskeekin.

Englantilaiset jatkavat saarellaan elämäänsä ihan samalla tavalla auringon kanssa ja minun mielestäni meidän on viisaampaa jatkaa elämäämme ihan samalla tavalla englantilaisten kanssa.

Kaikkein typerintä olisi lähteä itkupotkuraivarien saattelemana kostamaan englantilaisille ”väärää” äänestystulosta. Päiväkoti-ikäinen lapsi voi sen tehdä mutta eivät vastuulliset valtioiden johtajat.

Englanti on edelleen eurooppalainen suurvalta. Ei se status siitä mihinkään häviä.

Englantilaiset lukevat edelleen sanomalehtiä ja käärivät luettuihin lehtiin kalaa ja perunoita, joten suomalaista paperia tarvitaan saarivaltiossa myös tulevaisuudessa.

Englantilaiset ovat tehneet suomalaisten viranomaisten kanssa hyvää yhteistyötä turvallisuusasioissa. Tietoja on vaihdettu puolin ja toisin. Uskon että Suomi on tainnut olla saamapuolella.

Mitäpä luulette, loppuuko viranomaistemme yhteistyö Brexitin myötä?

No ei varmasti lopu! Molempien maiden selvä etu on huolehtia sisäisestä turvallisuudestaan. On vastuutonta puhua että Brexitin myötä jopa turvallisuusyhteistyö loppuisi. Minkä takia niin kävisi?

Pörssikurssit sukeltavat tasan niin kauan kun Brexitistä elämöidään tiedotusvälineissä. Tilanne rauhoittuu sitä nopeammin mitä nopeammin vouhkaaminen lopetetaan ja tehdään kuten veteraani opetti. Pysytään paikoillaan, katsellaan ympärille ja mietitään mihin seuraavaksi astutaan.