TASA-ARVOA

Tänään juhlittiin eduskunnassa 110 vuotista yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta. Tämän päivän puheenvuorot oli varattu Naisedustajille. Me miehet kuuntelimme.

Yhteiskuntamme on kehittynyt paljon reilussa sadassa vuodessa. Äänioikeuden saaneet Naiset ovat olleet kehittäjien eturivissä. Tehdystä työstä huolimatta on vielä paljon tehtävää.

Olen saanut työskennellä koko ikäni ammatissa jossa palkkaus ei riipu työntekijän sukupuolesta. Palkka riippuu virasta ja vakanssista ja työn kuvasta, ei siitä kumpaa sukupuolta työntekijä on. Minun mielestäni tämä on reilu toimintatapa.

Minulle Naisen markka on aina ollut saman arvoinen kun miehenkin markka, eivätkä ajatukseni ole euron myötä muuttuneet.

Minä pidän itsestään selvänä että samasta työstä sama palkka. Näin eivät valitettavasti vieläkään kaikki ajattele.

Tasa-arvosta puhuttaesssa pitäydytään monesti palkassa ja todetaan että naisen euro on vain 80 senttiä.

Minä laajennan tasa-arvon palkan ja työelämän ulkopuolelle. Kotiin ja vapaa-aikaan.

Puheet nyrkin ja hellan välissä olemisesta on syytä lopettaa. Puheet loppuvat viimeistään silloin kun perheväkivallasta päästään eroon.

Poliisin virkamerkkiä kantaneena tiedän mitä on perheväkivalta ja kuinka paljon heikommat siitä kärsivät. Siitä ei kärsi pelkästään ruhjeita ja mustelmia saanut Äiti, vaan siitä kärsivät kaikki läheiset. Eritoten lapset.

Suomalaisella miehellä ei ole oikeutta pahoinpidellä vaimoaan taikka lapsiaan. Sama koskee Suomeen muuttaneita ja täältä turvapaikkaa hakevia. Suomessa ei ole kenelläkään oikeutta ”opettaa” kevyesti läpsimällä vaimoaan.

Suomalaisella miehellä ei ole oikeutta avioitua alle 16 -vuotiaan lapsen kanssa. Sama koskee Suomeen muuttaneita ja täältä turvapaikkaa hakevia.

Suomalaisella miehellä ei ole oikeutta silpoa lapsensa sukuelimiä. Sama koskee Suomeen muuttaneita ja täältä turvapaikkaa hakevia.

Suomalaisella Naisella on oikeus pukeutua ja äänestää halunsa mukaan. Tämä yhtäläinen oikeus on oltava kaikilla Suomessa asuvilla Naisilla.