SANONTOJA

Kun Liisa (nimi muutettu) vertaa kaupan lihatiskillä sisäfileen ja kaslerin hintaa ja miettii kumpaan on varaa, sanotaan sitä taloudelliseksi ajatteluksi.

Kun Antti (tämäkin nimi on muutettu) vertaa autoliikkeessä Jaguarin ja Nissanin hintaa ja miettii kumpaan on varaa, sanotaan myös sitä taloudelliseksi ajatteluksi. Useimmat myös kiittävät Anttia ja Liisaa tarkasta talouden hoidosta ja siitä että he eivät elä yli varojensa.

Kun minä luen 20.5.2016 Etelä-Saimaa lehdestä ”Valtion tuki ei riitä kaikille sotaveteraaneille: sata jäi ilman kuntoutusta Etelä-Karjalassa” ja vertaan pakolaisten vastaanotosta aiheutuvia kustannuksia, sanotaan minua populistiksi. Minä syyllistyn vastakkainasetteluun ja vertailuun ja se on kuulkaas viisaiden mielestä paha ja populistinen tapa.

Nimitelläämpä minua miten tahansa, niin siitä huolimatta nostan turvapaikkaturismin keskusteluun.

Arvioni mukaan kuluvana vuonna on maahan tullut noin 3500 turvapaikan hakijaa. Määrä vastaa edellisten ”normaalivuosien” lukua. Oletteko nähneet lehdissä taikka ylipäätään missään tiedotusvälineissä mainintaa että turvapaikanhakijoita on tullut kaikessa hiljaisuudessa noin puolet normaalivuosia enemmän?

Vuosi sitten tuli lukuja joka tuutista mutta nyt on medioiden tiedotuslinja kokonaan toinen. Minkä takia? Kuka sitä on muuttanut?

Tulijamäärien kertomisen sijaan on kerrottu lopetettavista vastaanottokeskuksista ja näin annettu kansalle kuva että parempaan päin ollaan menossa. Maahanmuuttovirasto SÄÄSTÄÄ sievoisen summan luopumalla tyhjenevistä tiloista.

Arvioni mukaan käytöstä poistuu nyt enemmän majoituskapasiteettia kun maasta poistuu majoitusta tarvitsevia.

Voin olla väärässäkin, mutta ennustan että Migrin raha loppuu kesken ja lisärahoitusta tullaan anomaan.

Jos Migri anoo ja saa lisää rahaa, voi hyvällä syyllä kysyä että minkä takia maamme Kunniakansalaiset jäivät ilman kuntoutusta mutta nuoremmille, ulkomailta tulleille sotaveteraaneille rahaa löytyy. Populistikortti heilahtaa varmasti, sitä ei tarvitse edes ennustaa.

Halvemmaksi tulee jos huomaan syksyllä olleeni väärässä. Sitä voi hyvällä perusteella sanoa huonoksi ennustamiseksi ja taloudelliseksi ajatteluksi.