POLIISIN ORAVANPYÖRÄ

Mitä nopeampaa poljet, sitä nopeampaa on poljettava jotta pysyt vauhdissa mukana.
Tällainen tahti taitaa valtionhallinnossa olla.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan osa kansalaisista on huolestunut omasta ja läheistensä turvallisuudesta. Huolestuminen ei ole jäänyt vain mutinan asteelle, vaan on ryhdytty sanoista tekoihin. Näkyvin osoitus teoista taitaa olla tämä Soldiers on Odin -järjestön perustaminen. Odineita ennen kierteli – ja ilmeisesti kiertelee edelleen – monissa satamissa ja purjehdusseurojen laitureilla vapaaehtoisia vartijoita jotka pitävät silmällä veneitä ja muutenkin satama-alueen yleistä järjestystä.

Odinin soturit pukeutuvat tietämäni mukaan järjestön tunnuksella olevaan vaatetukseen ja satamien laitureita purjehduskengillä tallovat ”vartijat” pukeutuvat muuten vaan kalliisiin merkkivaatteisiin.

Yhtä kaikki, minun mittapuuni mukaan molemmat ryhmät ovat hyvällä asialla, koska heidän ilmeisenä tarkoituksenaan on pelkällä olemassaolollaan estää erilaisten oikeudenloukkausten syntyä. Ryhmät itsessään eivät loukkaa oikeutta – näin ainakin minä ajattelen.

Joku kuitenkin ajattelee eri tavalla, sillä julkisuudessa olleiden lausuntojen mukaan poliisi ei taida katsella suopeasti ainakaan Odinin sotureiden toimia. Tietooni ei ole tullut millä tavalla poliisi suhtautuu näihin purjehdusseurojen vapaaehtoisiin vartijoihin. Jos ja kun poliisin pitää olla tasapuolinen toimissaan, niin käsitykseni mukaan suhtautumisen pitää olla täsmälleen samanlaista.

Poliisin tiedotteiden mukaan kaduillamme ei tarvita Odinin sotureita, sillä poliisi kykenee valvomaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Tilastojen mukaan turvattomuus ei ole lisääntynyt. Ainakin Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella yleisellä paikalla tapahtuneiden pahoinpitelyjen määrä on vähentynyt. Tämä on loistava uutinen ja tällaista on mukava poliisikansanedustajana lukea.

Sen sijaan poliisikansanedustajana ei ole mukavaa lukea sähköposteja joissa todetaan että rouva A ryöstettiin toistamiseen kotonaan. Sisälle asuntoon oli tunkeutunut henkilöitä jotka olivat vieneet A:lta rahaa. Samoin oli käynyt A:n naapurille joka on invalidi ja näin helppo kohde. He eivät ilmoittaneet poliisille, koska ei kuulemma kannata ilmoittaa, sillä ilmoittaminen ei johda mihinkään. Lähin poliisi on paikkakunnalla X (kaukana)!
Viesti loppuu näin: ”Tilastot tietysti pysyvät kauniina, ja Suomi on turvallinen maa, koska kukaan ei ilmoita poliisille mitään”.

Sanon toistamiseen että tällaisia viestejä ei ole mukavaa lukea. Etenkään sen takia että näitä tulee jo lähes päivittäin.

Mistä tämä kertoo? Se kertoo vanhan karun totuuden tilastoista ja emävalheesta.

Minä yritän poliisitaustaisena kansanedustajana vaatia poliisille ja ylipäätään koko turvallisuussektorille lisää rahaa jotta kansalaisten turvallisuudesta kyetään huolehtimaan nykyistä paremmin.

Samaan aikaan poliisin tiedottajat kertovat että rikollisuus on laskussa ja tilanne on hyvin poliisin hallinnassa. Joku tässä ei nyt täsmää!

Jos tilanne on todella poliisin tiedotteiden mukainen ja kaikki muut minulle sähköposteja laittavat ihmiset puhuvat muunneltua totuutta, niin siinä tapauksessa me emme tulevaisuudessa tarvitse nykyistä poliisimäärää. Valitettavasti minä uskon nyt enemmän näitä omasta ja läheistensä turvallisuudesta huolestuneita kansalaisia kun poliisin tilastonikkareita.

Anteeksi vaan arvon kollegat, mutta näin minä ajattelen!

Minä saan sähköposteja myös työkavereiltani, enkä nyt puhu kansanedustajista. Näissä viesteissä ja puhelinsoitoissa on sellainen sävy että pahaa tekee niitä lukea ja kuunnella.

Peruspoliisi tekee todella kovaa työtä. On Hän sitten partioautossa taikka tutkintapöydän takana. Tahti on todella kova ja jutturuuhka painaa monen mieltä. Loppuunpalamisiltakaan ei valitettavasti ole vältytty.

Juttujen selvitysprosentit ovat ainakin minulle tulleiden viestien mukaan laskeneet. Se(kin) kertoo karua kieltään tutkijoiden työpaineesta. Ei yksinkertaisesti enää ehditä paneutumaan massarikostutkintaan. Jos joku tekee ilmoituksen anastetusta omaisuudesta taikka sellaisen lievästä luvattomasta käytöstä, kirjataan juttu (rikotaan R) ja tehdään tutkinnan keskeyttämispäätös saman tien.

Ei ihme että kansalaiset kokevat poliisin tehottamaksi.

Olen suurella mielenkiinnolla seurannut miten Pohjanmaan poliisilaitoksessa toimitaan kun esimerkiksi Lapuan poliisiaseman tilojen vuokrasopimus päättyy. Muistelen että sopimus on voimassa vuoden 2017 loppuun.

Pidän itsestään selvänä että sopimusta jatketaan, koska Lapualta partioidaan Kauhava-, Härmänmaa- ja Järviseutu alueilla. Toki lähimmän vapaan partion periaatteella Lapualta lähtee partio mihin tahansa, mutta siitä huolimatta on erittäin tärkeää kenttätoiminnan ja tutkinnan kannalta että Lapualla säilyy poliisin palvelutilat.

Joku saattaa olla eri mieltä tutkinnan tehokkuudesta, mutta minä puhunkin tutkintaan kutsutuista kansalaisista. On kokonaan eri asia lähteä vaikkapa Järviseudulta kesken työpäivän kuulusteluun Lapualle kun Seinäjoelle. Asia pitää kyetä näkemään myös kansalaisten kannalta, eikä pelkästään poliisin, sillä yhä edelleen väitän että POLIISI ON IHMISIÄ VARTEN – IHMISET EIVÄT OLE POLIISIA VARTEN JA POLIISIKIN ON IHMINEN.

Lapuan poliisiaseman tilanne on mielenkiintoinen myös sen takia, että tällä kertaa ns. substanssiministeri on omasta maakunnasta. Kun Kauhavan Lentosotakoulua lakkautettiin, oli ministeri Risikolla hankalaa toimia, sillä Hän oli eri ministeriön johdossa.

Tällä kertaa ministeri Risikko johtaa sisäministeriötä jonka rooteliin poliisiasiat kokonaan kuuluvat. Kun sisäministeri ilmoittaa kantanaan että Lapuan poliisiaseman vuokrasopimusta jatketaan, ei siinä taida muilla hallinnon viranhaltijoilla olla enää sanan sijaa.

Uskon ja luotan että ministeri Risikko hoitaa asian tyylikkäästi yksinkin mutta jos apuja tarvitaan, niin minä teen kaikkeni jotta poliisiasema palveluineen säilyy Lapualla.