PARAS MIES VOITTI

Amerikkalaiset äänestivät. Tulos oli yllätys. Yllätys on myös jokasyksyinen lumisade etelän ihmisille.

Yksi yllättyy yhdestä ja toinen toisesta, kolmas jostain muusta.

Minä en yllättynyt vaalituloksesta. Yllätyin siitä kuinka mustavalkoisesti (enkä nyt tarkoita ihmisten ihon värejä) meidän ”puolueeton” mediamme suhtautui vaalitulokseen.

Katsoin aamulla klo 07.40 aikaan Ylen uutisia. New Yorkissa olllut, ”puolueettoman” Yleisradiomme toimittaja Jenny Matikainen toisteli kuinka järkyttyneitä ihmiset olivat vaalituloksesta. Matikainen totesi ihmisten kulkevan kyyneleet silmissä. Matikaisen puolustukseksi ei riitä se että hän oli Clintonin vaalivalvojaisissa.

Minä en kuunnellut toimittaja Matikaisen selostusta kyyneleet silmissä, vaan suu auki. Miten joku voi tuolla tavalla kuvata ja kertoa jonkun toisen maan vaalitulosta. Miten joku voi suhtautua noin käsittämättömän puolueellisesti äänestäjien valitsemaan henkilöön. Jos toimittaja julkitoi sisimpänsä, niin olisi luullut edes ohjelmasta vastaavan henkilön puuttuvan uutisointiin. Pitää muistaa, että suurin osa kansasta maksaa edellisen hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Krista Kiurun läpirunnomaa YLE-veroa. Verovaroin tuotettavan ohjelman luulisi olevan puolueetonta, mutta eipä näy olevan!

Amerikkalaiset valitsivat itselleen presidentin. Amerikka on suurvalta ja uskon amerikkalaisilla olevan vaikutusvaltaa myös Suomeen. Mitäs luulette tapahtuvan sen jälkeen kun presidentti Trumpin esikunta on tutkinut ja analysoinut eri maiden reaktiot ja todennut miten Suomen Yleisradion toimittajat suhtautuivat Trumpin vaalivoittoon?. Uskon, että ihan heti ei Suomen presidentille tule kutsua valkoiseen taloon. Uskon myös että presidentti Trump saattaa kohteliaasti kieltäytyä kutsusta Suomeen.

Suomalainen media teki kansakunnallemme käsittämättömän suuren karhun palveluksen.

Olen usein sanonut että naapuripöytiin ei huudella. Ei huudella, vaikka siellä ei ihan kaikki asiat miellyttäisikään. Pidän itsestään selvänä, että muut ajattelevat samoin. Myös Suomen kohdalla. Suomessakin pidetään kohta vaalit. Miltäs tuntuisi jos jonkun naapurimaamme valtamedia kuvailisi vaalituloksen selvittyä suomalaisten järkytystä. Varttuneempi väki muistaa vielä kuinka maamme vaalitulokseen pyrittiin vaikuttamaan naapurimaasta.

Siitä ei moni tykännyt. Ne tykkäsivät jotka sattuivat olemaan silloin naapurin suosiossa. Niin sanotut väärin äänestäneet olivat hiljaa ja puristivat nyrkkiä housun taskussa.

Minulle tuli ”puolueettoman” Yleisradiomme toimittajien reaktioista sellainen vaikutelma, että heidän mielestään yli puolet amerikkalaisista äänioikeutetuista äänesti väärin.

Vaikka minä en kaikista Trumpin sanomisista pitänytkään, niin siitä huolimatta amerikkalaiset ovat nostaneet Hänet presidentikseen. Vaali on ratkennut, eikä siinä onneksi kysytty suomalaisten taikka suomalaisten toimittajien mielipidettä.