TOIMITTAJILLE TÖITÄ

Tutkiva journalismi on päivän sana. Toimittajat ja vinkkimiehet tekevät kovaa työtä ja kaivavat esille kansalaisilta salassa pysyneitä asioita.

Hyvä niin.

Jotta tutkivilta journalistelilta ei loppuisi työ ja tutkinnan kohteet, esitän, että joku ryhtyisi selvittämään kuinka suuri osa kansasta kärsii pihasusista. Kuinka monen elämää rajoittaa pihoja ja asuntoalueita kiertelevät sudet taikka suden ja koiran risteymät? Kuinka moni miettii aamuisin, uskaltaako laittaa lapsensa kävelemään yksin koulutielle?

Uskon lujasti että lukua ei mitata tuhansissa, vaan kymmenissä tuhansissa. Ongelma on paljon laajempi kun on julkisuudessa uskallettu myöntää.

Ongelman laajuus olisi selvitettävissä, jos vaan selvittäjä löytyy.

Toinen selvitystä kipeästi kaipaava kohde on susipopulaatiomme koko ja pitkähäntäisten määrä.

”Virallisen valvojan” eli Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan susikantamme 2015-2016 on noin 200-235 yksilöä. Laumoja on koko maassa 26-27.

Minun mielestäni lauma- ja kanta-arvio on kaukana totuudesta. Esimerkkinä vaikkapa Pohjanmaan alue, jossa on Luken arvion mukaan vain yksi susilauma.

Luit aivan oikein! Vain yksi lauma.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan täällä raadellaan koiria jatkuvasti, muista kotieläimistä puhumattakaan. Itä-Suomessa tilanne on vielä paljon pahempi. Yksi lauma ei voi olla samaan aikaan kovin monessa paikassa. Sen ymmärtää ilman yliopistokoulutustakin.

Saan päivittäin viestejä ja riistakameran kuvia metsästäjiltä. Joka päivä maastossa liikkuvat metsästäjät kertovat susien määrän ja laumojen sijainnin. Havaintoja tehneet metsästäjät sanovat, että Pohjanmaalla on yhden lauman sijaan ainakin 7 eri laumaa.

Nyt puolueettomat toimittajat herätys!!!

Kun veronmaksajien varoilla rahoitetetun Luken palkkalistoilla olevat tutkijat ilmoittavat alueella olevan 1 lauma ja riistakameroiden ja jälkihavaintojen perusteella kansalaiset ilmoittavat laumojen määräksi vähintään 7, niin jossakin mättää ja pahasti.

Jompi kumpi puhuu nyt muunneltua totuutta, taikka sitten tutkimusmenetelmät kaipaavat päivitystä. Vastakkain ovat tutkijat ja alueensa riistakannan hyvin tuntevat henkilöt. Tutkijoilla on käytössään huippulaitteet ja tutkimusta tehdään täydellä palkalla. Harrastelijapuolella kanta-arviota tehdään omilla välineillä ja talkoohengessä, ilman työaikakorvauksia.

Nyt on tilaisuus selvittää kumpi puoli on oikeassa. Palkatut tutkijat vai harrastelijat. Jos selvitys osoittaa, että kanta on jotain muuta mitä virallinen totuus ilmoittaa, on syytä kysyä miksi näin.

Odotan mielenkiinnolla, löytyykö toimittajaa joka uskaltaa lähteä selvittämään asiaa, vai onko jokaisen toimittajan suu suljettu ja kynä piilotettu virallisen totuuden salaamiseksi.

Salaako joku jotain, jos salaa niin minkä takia? Suojellaanko tässä jotain, jos suojellaan niin ketä ja minkä takia? Jos löytyy merkkejä salailusta, on syytä selvittää KUKA on suojelija.

Sananvapauden ja totuuden etsimisen hengessä voisi nyt lähteä kaivelemaan arkistoja ja haastattelemaan kairojen kiertäjiä. Työ olisi hyvä aloittaa vaikka Kansallisarkistosta, siltä paikalta jossa pitäisi olla mappi susiasioista. Mappi on kadonnut, valitettavasti. Kuka sen vei ja minkä takia?

Kansallisarkistosta ei saisi kadota mitään. Ei saisi, mutta saamani tiedon mukaan tämä mappi on kadonnut. Miksi?

Poliisin työssä jouduin monta kertaa pohtimaan motiivia. Minkä takia joku teki jotain. Aika usein motiivi oli taloudellinen hyöty. Rahavirtoja on vaikea jäljittää ja niiden lopullisia päämääriä vaikea löytää.

Avoimmuuden hengessä ilmoitan, että en ole tyytyväinen suden kannanhoidolliseen metsästykseen kaavailtuun kaatolupamäärään. 40 kaatolupaa on aivan liian vähän.

Olen maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtaja ja oman eduskuntaryhmäni valiokuntavastaava tuossa valiokunnassa. Minulla on mandaatti käyttää puhevaltaa oman eduskuntaryhmäni nimissä ja olen esittänyt, että kaatolupamäärää pitää nostaa puolella. Näin kannanhoidollisin perustein poistettavien määrä olisi 80 kpl. Tähän lukuun ei lasketa eläimiä jotka joudutaan lopettamaan poliisilain perusteella.

Vielä ei ole tullut ihmisuhria, läheltä piti -tilanteita on jo ollut.