MIELENILMAISUA VAI MAJOITTUMISTA ?

Helsingin rautatientorilla, ihan paraatipaikalla, on viikkokausia jatkunut ”mielenilmaus”. Tempaus on ilmeisesti protesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakkopalautuksia vastaan. Kirjoitin mielenilmauksen lainausmerkkeihin, koska minun mielestäni kyse ei ole enää varsinaisesta mielenilmauksesta taikka mielenosoituksesta, vaan pikemminkin majoittumisesta Helsingin kaupungin omistamalle maalle.

Minun tulkintani mukaan majoittuminen ei muutu mielenilmaisuksi pelkästään sillä että telttaleirin laidoille pystytetään kylttejä joissa vastustetaan pakkopalautuksia. Kyltit eivät kerro henkilöiden todellista tarkoitusta. Todellinen tarkoitus selviää kun katselee telttaleirin kiinteitä rakennelmia ja henkilöitä jotka majailevat samalla paikalla viikosta toiseen.

Ihailen Helsingin poliisilaitoksen pitkää pinnaa ja jännitän mitä tapahtuu kun pinna katkeaa. Ennustan pinnan katkeavan viimeistään siinä vaiheessa kun tämän ”mielenilmaisupaikan” viereen nousee toinen ”mielenilmaisupaikka”, jossa eri puolilta Keski-Euroopaa tulleet ”käsityöammattilaiset” majoittuvat sillä välin kun eivät ole keräämässä taikka kerjäämässä elantoaan Sokoksen kulmilla.

Kirjoitin KUN koska pidän itsestään selvänä, että tämä nyt meneillään oleva farssi antaa esimerkin myös muille, edullista majoitusta kaupungin keskustassa kaipaaville kulkijoille. Kun viikkokausia kestävä ”mielenilmaisu” sallitaan yksille, niin se on sallittava myös kaikille muille jotka keksivät telttaleirinsä kylkeen jonkinmoisen plakaatin pystyttää ja ilmoittaa ennakolta poliisille kokoontuvansa torille ”mielenilmaisua” varten.

Meillä laki sallii mielenilmaisun ja velvoittaa poliisia turvaamaan mieltä ilmaisevien toiminnan. Poliisipartio valvoo telttaleirin kulmalla että telttailijat saavat keitellä teensä rauhassa, ilman pelkoa ulkopuolisista häiriöistä. Poliisin erittäin tiukan budjetin tuntien ihmettelen, mistä muusta toiminnasta tämän leirin vartiointi on pois.

Minun mielestäni mieltä saa ilmaista ja jopa mököttää, mutta ei miten kauan tahansa. Kun laissa ilmiselvästi on tässä kohtaa aukko, on aukko tukittava muuttamalla lakia niin, että mielenilmaisulle asetetaan enimmäiskesto. Katsotaan mitä mieltä on sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri.

KIRJALLINEN KYSYMYS

Mielenilmaisun keston rajaaminen

Eduskunnan puhemiehelle

Turvapaikan hakijoiden mielenilmaus vastamielenosoituksineen on kestänyt Helsingissä jo useita viikkoja. Saatujen tietojen mukaan vastaavia mielenilmauksia ollaan järjestämässä myös muualla Suomessa, mm Tampereella ja Oulussa. Poliisin mukaan pitkäkestoisia mielenilmauksia organisoidaan kantasuomalaisten tukijoiden avustuksella. Poliisi arvioi, että kesän kynnyksellä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden mielenilmaukset lisääntyvät merkittävästi. On saatu tietoa myös siitä, ettei poliisin puuttumiskynnys mielenilmauksissa ole yhtenäinen koko maassa. Lain perusteella valtiovallan on huolehdittava kokoontumisoikeuden ja sanavapauden toteutumisesta ja siitä, että yleinen järjestys ja turvallisuus säilyvät. Uutena ilmiönä pitkäkestoiset mielenilmaisut rasittavat sekä poliisin että kaupunkien resursseja.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin asianomainen valtioneuvoston jäsen ryhtyy yhdenmukaistaakseen poliisin puuttumiskynnyksen siten, että poliisi toimii koko maassa samalla tavalla erityisesti näiden uuden tyyppisten pitkäkestoisten mielenilmausten yhteydessä ja aikooko hallitus muuttaa kokoontumislakia siten, että mielenilmauksille säädetään enimmäiskesto.

Helsingissä 23.3.2017
Reijo Hongisto /ps
le