PALAUTETTA SUSIKESKUSTELUSTA

Lukijoideni määrä lisääntyy päivä päivältä. Erityisen tiheään sivulaskuri naputti maakuntalehti Ilkassa olleiden susijuttujen jälkeen. Näyrä KIITOS maakuntalehdelle blogini mainostamisesta. 😉

Myös palautetta on tullut runsaasti. Yleensä palaute on annettu joko sähköpostiviestinä taikka sosiaalisen median (lue:facebookin) kautta. Tämä susijuttu näyttää kuitenkin kirvoittaneen kielen monilla – sanotaanko varttuneilla miehillä. Olen saanut heiltä kymmeniä soittoja. Kiitos vielä tässä jokaiselle soittajalle rehdistä, kansankielellä annetusta palautteesta. Moomma kokolailla samoolla linijoolla

Palautetta on tullut myös kirjekuoressa. Tänään tulleessa kuoressa oli kaksi susilähettiläisiin liittyvää juttua. Saatesanoina pyyntö julkaista jutut, jotta mahdollisimman moni saisi tietää millä tasolla kouluissa toimitaan. Valitettavasti lähettäjä oli unohtanut liittää kirjeeseen yhteystietonsa, olisin halunnut kiittää Häntä lähettämällä ensi jouluna kortin täältä eduskunnasta.

En ole itse nähnyt alkuperäisiä juttuja, vaan sain ne paperille printattuina. Tämän takia en voi mennä takaamaan, että jutut olisivat ”aitoja”. Jos joku löytää alla olevista jutuista virheen ja voi todistaa että juttuja ei ole julkaistu siinä muodossa jossa ne sivulle kirjoitin, niin pyydän ilmoittamaan minulle.

Olettama ja lähtökohta on kuitenkin se, että juttujen lähettäjä ei ole liikkeellä suden häntä kainalossa, vaan on kopioinut jutut sieltä josta ilmoittaa ne kopioineensa.

Tässä postin tuomaa – lue ja päättele itse millä mallilla maa makaa.

19.4.2016 Lempäälän – Vesilahden Sanomat:

”Sääksjärven koulussa vietettiin eläinviikkoa ja koulun vitriinissä oli esillä oppilainen tuomia pehmoeläimiä.
Sääksjärven koulu on mukana Euroopan laajuisessa Erasmus –projektissa, jonka aiheena ovat metsät. Toissa viikolla, 11-15 huhtikuuta, koulussamme vietettiin eläinviikkoa: ympäri koulua oli esillä oppilaiden tekemiä metsäneläinaiheisia töitä sekä aulavitriiniin oli saanut tuoda omia pehmoeläimiään.

Keskiviikkona 13.huhtikuuta Sääksjärven koulun ala-asteella kierteli Luonto-Liiton petolähettiläs (nimi mainittu), joka kertoi oppilaille luontomme susista. Oppilaat kuuntelivat häntä tarkkaavaisesti ja mielenkiinnolla. Tunnin lopuksi he esittivät paljon kysymyksiä, joihin (nimi mainittu) vastaili mielellään.

Kysyimme 3C- ja 4A-luokkalaisilta, ovatko he joskus nähneet luonnossa petoeläimiä. He kertoivat omia kokemuksiaan ja monet oppilaista olivat nähneet ketun, suden, supinkoiran tai karhun.”

Taajamasusi -nimiseltä keskustelupalstalta kopioitu juttu:

”Sudet apulaisrehtorin kodin terassinovella

Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna, lauantaina 1.12.2012, noin klo 19 sudet kulkivat Köyliön Lallin koulun apulaisrehtorin (nimi mainittu) terassin oven edestä. Sitä ennen ne olivat kiertäneet pihalle rakennetun suuren, metrin korkuisen koira-aitauksen ympäri. X huomasi kolmen suden jäljet pihallaan mennessään viemään koiriaan ulos aitauksen sisälle noin kahdeksan aikaan. Perheessä on kolme novascoatiannoutajaa ja yksi kultainen noutaja, jotka ahkerina harrastuskoirina käyvät noutajien metsästyskokeissa, tottelevaisuuskokeissa, jälkikokeissa ja näyttelyissä. Joukosta löytyy jälki- ja muotovalio sekä tottelevaisuusvalio. Onneksi koirat eivät olleet aitauksessaan juuri silloin, kun sudet kävivät pihalla.

Paikalle kutsuttiin naapurista SRVA (suurriistan virka-apu) -ryhmään kuuluva (nimi mainittu), joka totesi susien jälkien olevan alle tunnin vanhoja. Sudet olivat liikkuneet parin metrin päässä terassin rapuista sekä pihasaunan vieressä ja aivan koiratarhan aidan vieriä pitkin. Tällä kertaa X:n pariskunta ei ollut lauantaisaunassa. Kuitenkin X:n mies olisi voinut törmätä susiin tullessaan naapurista kotiin juuri samoihin aikoihin.

X oli pitänyt siivouspäivää ja tampannut mattoja pihalla vielä illalla. Myös perheen koiranpentu oli ollut mukana ulkona. Koko päivän pihalla oli poltettu roskia kokossa. Susia eivät nämä paukutukset ja tulet häirinneet vaan ne kulkivat jouluvalojen loisteessa ilmeisesti koirien hajun innostamina. Vaarallinen tilanne olisi syntynyt myös jos X olisi käynyt juuri samaan aikaan koirien kanssa ulkona. Tapahtuman jälkeen pihalla ei uskalla ulkoilla ilta-aikaan ollenkaan. Koiria pitää lähteä ulkoiluttamaan Köyliön tai Säkylän keskustaan pimeään aikaan. Vaikka lähellä toimii Porin prikaati, jossa ammutaan usein, eivät sudet välitä siitä. Myös parin kilometrin päässä sijaitsevan ampumaradan läheisyydessä sudet viihtyvät hyvin. Poliisin ehdottama peloteammuskelu ilmaan ei todennäköisesti aiheuttaisi susissa mitään reaktiota. Viime vuonna Luontoliiton petolähettiläs (nimi mainittu, on sama henkilö joka oli käynyt Sääksjärven koulussa) oli käynyt puhumassa Lallin koulun 8-luokkalaisille. Opettaja X oli silloin kysynyt, mitä petolähettilään mielestä pitäisi tehdä, kun sudet kulkevat pihan tuntumassa. Petolähettiläs antoi neuvoksi pissattaa koiria pihan reunoilla, koska susi ei kuulemma tulisi toisen koiraeläimen reviirille. Toinen neuvo luonnonsuojelijalta oli ollut kaataa polttoöljyä tontin rajoille –sitä sudet kuulemma karttavat.

Köyliössä koululaiset saavat susikyytejä Yttilän, Karhian ja Kakkurin alueella, mutta eivät Kankaanpään alueella, jossa X asuu, ja joka on lähinnä koulua. X:n pihasta matkaa kouluun linnuntietä on alle kilometri.

Parin kilometrin päässä X:n talosta Kakkurin alueella sudet söivät hänen oppilaansa perheen lemmikkikoiran syyskuussa omakotitalon portailta. (Susi raateli koiran ulko-ovella, Alasatakunta –lehti, 4.9.2012”)

Minua on pyydetty kuunteluoppilaaksi Luontoliiton susilähettilään pitämälle oppitunnille. Hetken harkitsin jo osallistumista, mutta nuo yläpuolella olevat kirjoitukset luettuani totesin, että voin käyttää aikani paremminkin.

Jotta kukaan ei pääse sanomaan että Hongisto syyttää sitä ja tätä siitä ja tästä, niin jätän yllä olevien tekstin arvioimisen kokonaan Lukijan vastuulle. 😉