TÄNÄÄN (19.5) MAASEUDUN TULEVAISUUDESSA JULKAISTU MIELIPIDEKIRJOITUKSENI

Perussuomalaiset puolustavat myös perheviljelmiä

Edustajakollega, taloustieteilijä Juhana Vartiainen pohdiskeli 14.5 Maaseutumedian kolumnissaan maataloustuotantomme kannattavuutta, taikka pikemminkin kannattamattomuutta. Vartiainen supistaisi maataloustukia ja lopettaisi kaikkein tappiollisimmat tilat.

Taloustieteilijä rinnastaa maatalouden muihin yhteiskunnan menoihin, eikä Hänen mielestään ole järkevää tukea tappiollista toimintaa, tässä tapauksessa tappiollisia maatiloja. Arvostan edustajakollega Vartiaisen talousosaamisen erittäin korkealle, mutta tässä asiassa rohkenen olla Hänen kanssaan eri mieltä.

Minä en rinnasta maataloustuotantoamme mihin tahansa valtion menoerään, vaan näen elintarviketuotantomme osana valtakunnan huoltovarmuutta ja kytken sen kiinteästi maanpuolustukseen. Meidän on kyettävä kaikissa olosuhteissa ruokkimaan oma kansamme ja vielä himpun verran vieraitakin. Samalla tavalla ajattelen maanpuolustuksestakin. Sekään ei ole ihan mikä tahansa yhteiskunnallinen menoerä jonka voisi lakkauttaa kannattamattomana, vaan erittäin tärkeä osa satavuotiasta itsenäistä Suomea.

Mielestäni on erittäin tärkeää säilyttää elintarviketuotantomme ”hajautettuna” pienempiin yksiköihin, joita myös perheviljelmiksi kutsutaan. Kaikkien munien kokoaminen samaan koriin, siis suurempiin tuotantolaitoksiin, voi toki tehostaa toimintaa, mutta väitän, että samalla se lisää myös toiminnan haavoittuvuutta. Suureen tuotantolaitokseen pesiytyvä virus taikka tuotantoeläimiä sairastuttava tauti vie kerralla koko tilan senhetkisen tuotannon. Ei riitä enää raatoauto, vaan lopetetut tuotantoeläimet on kuljetettava Honkajoelle jo junalla.

Suomessa tuotetaan maailman puhtainta ruokaa. Lääkeainejäämiä ei juuri elintarvikkeissamme ole. Meillä tuotettu ”normaali” elintarvike vastaa saastuneimpien maiden luomutuotteita ja meidän standardimme mukainen luomu -tuote on puhtaudessaan aivan omaa luokkaansa. Näitä superpuhtaita elintarvikkeita tuotetaan myös monilla perheviljelmillä.

Vartiaisen mielestä maataloustukia pitäisi vähentää. Minä en lähtisi vähentämään tukia, vaan haluaisin kohdentaa tuet nykyistä tehokkaammin päätoimisille viljelijöille. Niille tiloille jotka ottavat kokonaan elantonsa maataloudesta. Sivutoimiset ”hömppäheinän” viljelijät voisivat harrastella ja puuhastella omaan lukuunsa ja omalla kukkarollaan. Uskon että jos tuet kohdennettaisiin nykyistä tarkemmin, moni erittäin kovassa talouskurimuksessa oleva tila voisi jatkaa toimintaansa ja harrastelijaviljelijät saisivat keskittyä varsinaiseen päätoimeensa.

Reijo Hongisto
Kansanedustaja PS
Maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtaja
…………………………………………………

EU:n tukipolitiikka on kaikille tuttu. Kaikki eivät välttämättä tiedä että EU:n jakamista tuista maatalouteen kohdennetaan 1/3 osa. 2/3 osaa menee muihin tarkoituksiin. Suomen saamista EU tuista maatalouteen kohdentuu 2/3 osaa ja vain 1/3 osa menee muihin tarkoituksiin.

Näin ollen Suomen maatalous on erittäin riippuvainen EU tuista.

Britannia on Suomen ohella EU:n nettomaksajia. Britannian maksuosuus on huomattavasti Suomen osuutta suurempi. Kun Britannia eroaa EU:sta, vähenevät EU:n saamat jäsenmaksut reippaasti. Tämän takia ainakin minä pidän selvänä, että samalla myös Suomen saamat tuet vähenevät. Kun tuki vähenee, on jäljelle jäävä tuki kohdennettava entistä tehokkaammin niille tiloille joiden olemassaolo riippuu tuista.

Minun mielestäni ei ole enää järkevää maksaa satojen tuhansien tukia tiloille, joiden omistajat ovat monimiljonäärejä muiden bisneksiensä ansiosta. Tukipolitiikkaa on rukattava, mutta millä perusteella. Se on seuraavien hallitusten tehtävä. Uskon että sekään homma ei ole ihan helppo.