KLIKKAA MUA

Meillä on ”oikeita” lehtiä ja lööppilehtiä. Kaiken arvostelun alapuolella on sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin leviävä ”valhemedia”.

Kukkahattutädit ja ruudinsinisessä käsintehdyssä puvussaan keikaroivat herrasmiehet lukevat vain ”oikeaa” mediaa. Lööppikamaan hairahdutaan harvoin ja ”valhemediaan” ei koskaan. Se on heidän mielestään ala-arvoista roskaa. Wanhaan ja täyteläiseen konjamiiniin tottunut suu vierastaa keppanaa. Pussikalja ei sovi herrasmiehelle, eikä hänen daamilleen.

Yritän seurailla vaalipiirini kolmea maakuntalehteä. Tunnustan seurailevani myös kahta muuta yllä mainitsemaani mediaa. Minun miehisyyteni ei riipu siitä mitä luen, taikka jätän lukematta.

Vuosien varrella olen tottunut luottamaan lukemaani, ainakin näiden maakuntalehtien osalta. Johtuneeko siitä, että tunnen monta maakuntalehtiin kirjoittavaa toimittajaa.

Olen antanut itseni ymmärtää, että toimittajat pyrkivät kirjoittamaan jutut objektiivisesti. Ihan näihin päiviin saakka. Maakuntalehdissä ei ole aikaisemmin ollut lööppilehdistä tuttuja ”klikkaa mua” -tyyppisiä juttuja. Nämä erottaa räväkästä otsikosta ja otsikkoa seuraavasta jutusta.

Jos olet joskus kaivanut maan alta raidan juuripahkan, ymmärrät mitä tarkoitan. Jos et ole kaivanut, älä välitä vertauksesta.

Lööppilehtien irtonumeroilla tehdään rahaa. Toki rahaa tehdään myös maakuntalehdillä. Tilaajamaksut ja mainostulot ovat tärkeitä. Tiedän monta maakuntalehden tilaajaa, jotka ovat jo peruneet tilauksensa, taikka ovat perumassa. Syynä on lööppilehdistä maakuntalehtiimme pesiytynyt ”klikkaa mua” asenne. Se ei oikein sovi lakeuksille.

Tämänpäiväisessä (17.7-17) Ilkassa oli juttu ”POLIISI AMPUI MIESTÄ VATSAAN UHKAAVASSA TILANTEESSA VAASASSA”

Tällaista juttua klikataan. Jes, sanoo toimittaja ja ehkäpä päätoimittajakin hymyilee. Meitä luetaan, kun juttuja klikataan. Saattaapa joidenkin toimittajien kohdalla olla pientä kilpailuakin siitä, kenen juttuja klikataan eniten.

Juttu jatkui näin. ”Tavallinen kotihälytystehtävä muuttui Suomen mittakaavassa harvinaiseksi tilanteeksi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Vaasassa. Poliisi sai kotihälytyksen Vaasan Kotirannalla kello 00.23. Poliisin mukaan asuinalueella asuvan lapsiperheen kodissa oli väkivaltatilanne. Poliisi meni paikalle yhden partion voimin. Paikalla oli vajaa 60-vuotias mies, jolla oli hallussaan käsiase. Mies oli aseella uhaten lähestynyt poliisia hyvin nopeassa tilanteessa. Siinä poliisi joutui käyttämään asetta, kertoo rikosylikomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista.”

Jutusta käy ilmi että
-lapsiperheen kodissa on ollut väkivaltatilalle.
-väkivaltatilanteesta on ilmoitettu hätäkeskukseen kello 00.23
-paikalle on mennyt yksi poliisipartio
-paikalla oli ollut vajaa 60-vuotias mies, jolla oli hallussaan käsiase
-mies oli käsiaseella uhaten lähestynyt poliisia hyvin nopeassa tilanteessa, siinä poliisi joutui käyttämään asetta.

Minulle jutun luettuani muodostu käsitys, että kaikki laukausta edeltänyt tapahtui jonkun muun kun poliisin aloitteesta, taikka toimien seurauksena. Joku muu oli aloitteellinen. En vaivaa mieltäni pohdiskelemalle kuka tämä ”joku muu” oli. Luulen että myöskään Sinun ei tarvitse sitä kuutioida.

Minä en ole toimittaja, eikä minun tarvitse kirjoitella juttuja klikkaa minua -menttaliteetilla. Jos olisin toimittaja, olisin otsikoinut jutun MIES UHKASI KÄSIASEELLA POLIISIA VAASASSA, POLIISI JOUTUI KÄYTTÄMÄÄN ASETTA.

Uskon että minun juttuni ei olisi saanut niin montaa klikkausta, mutta väitän, että se olisi kuvannut paremmin sitä, mitä hälytyksellä on tapahtunut.