AAMUN UUTISIA

”Valkoinen pakettiauto ajoi väkijoukkoon”. ”Pakettiauto kylvi tuhoa turistikadulla.” ”Kaaos keskellä turistikatua.” ”Johtavat poliitikot seuraavat tilannetta huolestuneena.”

Olen vuosien saatossa tutkinut satoja tieliikenneonnettomuuksia. Vain kaksi kertaa olen selvitellyt ilman kuljettajaa liikkuneen ajoneuvon taivalta. Molemmilla kerroilla ajoneuvo oli liikkunut vain muutamia metrejä ja pysähtynyt törmättyään toiseen ajoneuvoon. Vauriot olivat vähäisiä, koska liikkuneen ajoneuvon vauhti oli ollut varsin alhainen. Liikkeelle lähdön syy oli kummassakin tapauksessa vapaana ollut seisontajarru.

Kun ajoneuvo liikkuu kovalla nopeudella pitkiä matkoja, se ei liiku itsestään. Joku on ajoneuvoa ohjannut ja kun tämän ohjaajan ilmeisenä tarkoituksena on ollut ohjata ajoneuvo jalankulkijoiden päälle, se pitää myös uutisoida niin.

Syyllinen ei ole valkoinen pakettiauto, vaan ajoneuvoa kuljettanut henkilö. Olkoon tämä henkilö kuka tahansa, se pitää uskaltaa reilusti uutisoida, jos asiaa ylipäätään halutaan uutisoida.

Olen antanut itseni ymmärtää, että meillä on ns.”oikeita” medioita ja ”valemedioita”. Aika monta kertaa nämä ”oikeat” mediat jättävät asioita kertomatta ja kun nämä oikeassaolijoiden ja sivistyneistön ”valemedioiksi” luokittelemat mediat kertovat asian niin kuin se on tapahtunut, niin itsensä oikeassaolijoiksi ylentäneet heristelevät sormea ja ovat tuohtuneita vihapuheen levittämistä.

Se medioista.

Muutama sana johtavista ja meistä tavallisista poliitikoista. Jos ja kun ihmishenkiä menetetään ja omaisuutta tuhoutuu, on kohteliasta ottaa osaa omaisten suruun. Tämä on sivistyneen ihmisen tapa. Hyvä tapa on myös viestiä olevansa huolestunut onnettomuudesta, taikka muusta muita ihmisiä kohdanneesta vastoinkäymisestä.

Jos ja kun onnettomuudet, taikka muut vastoinkäymiset toistuvat toistumistaan, on hyvä kysyä, mitä asioiden korjaamiseksi on tehty. Onko tehty muuta kun seurattu tilannetta huolestuneena. Jos ihan rehellisesti voi vastata että tehty on. Ollaan oikealla tiellä. Jos ainoa konkreettinen teko on ollut nostaa huolestumisen astetta huolestuneesta erittäin huolestuneeksi, ollaan tuhon tiellä. Sellaisia kommenteja ei saisi julkisuuteen antaa.

Tarkastellaampa asiaa ihan kotikutoisesti. Mikä on tilanne Suomessa? Voisiko vastaava ”auto ajoi väkijoukkoon” toteutua vaikka Helsingissä Mannerheimintiellä? Olen inhorealisti ja sanon että minä en näe yhtään ainoaa syytä siihen etteikö vastaava voisi tapahtua myös Suomessa.

Autokaupan kieltäminen ei taida olla ratkaisu. Vai onko?

Kun ratkaisu ei löydy autosta eikä autokaupasta, on syytä laajentaa keinovalikoimaa ja tarkastella ratin ja selkänojan väliä. Minun mielestäni nyt ollaan lähellä ratkaisua. Jos ja kun se ratkaisu mitä ilmeisimmin löytyy kuljettajan paikalta, pitää pohtia millainen kuljettaja ohjaa ajoneuvon väkijoukkoon.

Suomessa on monta käyttäytymistieteilijää ja psykologia, jotka ihan työkseen pohdiskelevat ihmisten käyttäytymistä eri tilanteissa. Poliisin puolella puhutaan profiloijista.

Uskon, että jo tapahtuneista terroriteoista saadulla tiedolla voidaan vetää jonkinlaisia yhtäläisyyksiä siihen, millainen henkilö todennäköisimmin syyllistyy terroritekoon. Kun nämä yhtäläisyydet löydetään, on jo mahdollista kartoittaa potentiaalisten tekijöiden piiriä.

Kun uhka-arvio valmistuu, se tulee saattaa tiedoksi myös meille poliitikoille. Meidän tehtävämme on hoitaa asioita niin, ettei uhka realisoidu terroriteoksi.

Poliisin toiminnasta.

Poliisi vastaa yhdessä muiden viranomaisten kanssa sisäisestä turvallisuudestamme. Hallintovaliokunnan varajäsenenä saan tietoa poliisin toiminnasta. Tietoa tulee myös virkaveljiltä ja –sisarilta.

Poliisi on perustanut tutkintaryhmän selvittämään sosiaalisessa mediassa leviävää vihapuhetta. Tarkoitus on varmaan ollut hyvä, mutta onko pohdittu mistä vihapuhe kumpuaa. Mikä saa tavalliset suomalaiset perheenisät ja –äidit purkamaan sydäntään niin että poliisi voi tulkita sen vihapuheeksi.

Yleisesti vihapuheiden levittäjinä pidetään ääriliikkeiden edustajia, mutta kun ihan tavallinen kadun kulkija alkaa purkaa tuntemuksiaan, ei enää voida puhua mistään ääriliikkeen jäsenestä.

Näihin vihapuheeksi luokiteltaviin mielenilmaisuihin on yleensä joku syy. Tulkintani mukaan yksi syy saattaa olla maassamme laittomasti, siis ilman maassaolo-oikeutta, oleskelevat ihmiset. Näitä paperittomiksi kutsuttuja ihmisiä on jo tuhansia.

Minulta on moni kysynyt, millainen on sadatta itsenäisyytensä vuotta juhliva maa, jonka rajojen sisäpuolella elää ja mellastaa tuhansia sellaisia ihmisiä, joilla ei edes ole oikeutta oleskella maassa. Millaisia ovat maan turvallisuudesta huolehtivat viranomaiset, jos he eivät saa poistetuksi maasta henkilöitä, joilla ei ole maassa olo-oikeutta.

Ovatko viranomaiset suoriutuneet tehtävistään? Minun on vaikeaa vastata tähän. Jos vastaan, joudun sanomaan, että ei ole suoriuduttu. Meillä kannetaan huolta ulkomailla mellastaneista ”pienistä vihreistä miehistä”. Me osoitamme sormella ulkomaita, mutta suljemme silmämme samaan aikaan maassamme olevista tuhansista muunvärisistä ihmisistä. Sotilastermiä käyttäen, pataljoonan vahvuus on noin 300-400 taistelijaa. Samaa logiikkaa käyttäen voidaan arvioida, että maamme rajojen sisäpuolella on kymmenkunta pataljoonaa sellaista väkeä jotka eivät tänne kuulu.

Miten puolustusvoimat reagoisivat, jos nämä maassamme ilman maassaolo-oikeutta olevat henkilöt kaivaisivat jostain ylleen joko vihreät, taikka jonkun muun väriset asut. Mitä tapahtuisi?

Joidenkin mielestä ajatus on kaukaa haettu. Minun mielestäni esimerkki osoittaa vain mitä maassamme tapahtuu, ihan viranomaistemme silmien edessä.

Budjettiriihessä korvamerkittiin kunnille 5,3 miljoonaa euroa käytettäväksi ilman maassaolo-oikeutta maassa oleskelevien ihmisten akuuttiin auttamiseen. Minä olisin kohdentanut saman rahan poliisille ja korvamerkinnyt sen käytettäväksi ilman maassaolo-oikeutta maassa oleskelevien henkilöiden maasta karkottamiseen.

Rohkenen väittää, että sosiaalisessa mediassa leviävän vihapuheen määrä korreloi myös näiden maasta poistettavien määrän suhteen. Mitä vähemmän maamme rajojen sisäpuolella on tänne kuulumattomia henkilöitä, sitä vähemmän tavallisilla kadunkulkijoilla on syytä huolestua omasta ja läheistensä turvallisuudesta. Kysymys on nyt siitä, haluaako poliisi hoitaa syitä vai seurauksia.

Minä kohdentaisin kaikki voimavarani syiden poistamiseen, koska syiden poistuttua poistuvat myös seuraukset.

Iltapäivän uutisia

Tätä kirjoittaessani sain juuri kuulla, että Turussa on tapahtunut jonkinlainen väkivallanteko. Teosta en tiedä vielä enempää, mutta uhreja ilmeisesti on tullut.

Olkoon teko millainen tahansa, esitän uhrien omaisille osanottoni. Jos teko paljastuu terroriteoksi, tulen omalta osaltani tekemään kaikkeni, jotta teko ei Suomessa toistu.