VIERAILUJA

Presidentti Niinistö tapasi presidentti Trumpin. Kättely(kin) sujui mallikkaasti. Diskuteeraamisesta puhumattakaan, vai pitäisikö puhua enemmän small talkista.

Asiaa on uutisoitu laajasti, ihan hyvästä syystä. Kaikki Suomen presidentit eivät ole vierailleet valkoisessa talossa.

Vierailulla oli, on ja tulee olemaan aivan erityinen merkitys, sillä muutama viikko sitten presidentti Niinistö tapasi presidentti Putinin. Uskon, että vierailujen ajankohdat eivät ole sattumaa. Tuolla tasolla sattumiin ei ole varaa, eikä aikaa. Kaikki on tarkkaan suunniteltua ja aikataulutettua.

Poliittinen ilmapiiri on kiristynyt ihan globaalisti. Joku puhuu jo paluusta kylmän sodan aikakauteen. Korean niemimaalla jännitteet ovat ”tapissa”. Vaikka varmistimet ovat vielä päällä, ovat sormet jo lähellä liipaisinkaarta. Noin kuvaannollisesti. Valmiina ollaan molemmin puolin ja vielä ympärilläkin.

Leimahdus voi lähteä vahingossa, sillä aseita käsittelevät ihmiset ja ihmisille voi sattua inhimillisiä virheitä ja vahinkoja. Jonkun hermo ei kestä painetta ja teot saattavat olla sen mukaisia. Kun joku tekee aloitteen äärimmilleen jännittyneessä tilanteessa, vastapuolella ei ole aikaa selvitellä oliko aloite vahinko, vai vakaan harkinnan ja käskytyksen tulos.

Vastatoimet käynnistetään heti ja kun vastatoimiin on ryhdytty, vastataan niihin rajan takaa. Lopputulosta ei tarvitse arvailla.

Myös Itämeren ympärillä sattuu ja tapahtuu. Kirjoitin sammutetuista transpondereista ja ilmaonnettomuuden mahdollisuudesta jo pari vuotta sitten. Tuntuu mukavalta kun joku muukin on tarttunut samaan aiheeseen.

Itämeren ympärillä jännitys ei ole lähelläkään Korean niemimaan tasoa, mutta näin maallikkokin ymmärtää, että myöskään Itämerellä ei ole varaa vahinkoihin. Uskon, että jos kansainvälisessä ilmatilassa Venäjän ja Naton koneet osuvat toisiinsa, ei ”kolaroinnista” syty aseellista sotaa, mutta jonkinlainen sanasota varmaan käydään. Se(kään) ei ole hyväksi kansainväliselle ilmapiirille.

Presidentti Niinistö keskusteli kahden kesken presidentti Trumpin kanssa. Keskustelujen sisältöä en tiedä, mutta saattaisin olla taipuvainen kuvittelemaan, että keskusteluissa nousi esiin Suomen halu vähentää poliittista jännitettä, erityisesti Itämeren ympäristössä.

Jos tällaista keskustelua on käyty ja jos keskustelussa on saavutettu jonkinlaista yhteisymmärrystäkin, on presidentti Niinistön matka ollut ”hintansa väärtti”. On kaikkien etu, että Itämeri säilyy rauhan merenä.

Media yritti tehdä jonkinlaisen kohunpoikasen presidentti Trumbin lentokonekauppoja koskevasta heitosta. Jos kaiken oleellisen ja merkittävän asemesta etsii ja hakee epäoleellisia ja vähämerkityksellisiä asioita, niin tällainen konekauppa nousee otsikoihin. Joku niitä lukee, minä jätän tällaiset tekemällä tehdyt ja hakemalla haetut kohunpoikaset omaan arvoonsa.

Minun mielestäni presidentti Niinistön vierailu oli onnistunut ja uskon, että vierailulla on pitkäkestoinen vaikutus.