HALLITUKSESSA VOI VAIKUTTAA

Budjettiriihi on puitu. Jyvät ja akanat on seulottu toisistaan. Näin riihitonttuna voin olla satoon tyytyväinen. Se on enää säkitystä vaille.

Kannoin riiheen omat lyhteeni. Sisäinen turvallisuus, maanpuolustus, maa- ja metsätalous sekä työllisyyden parantaminen. Riihi lämmitettiin, lyhteet hakattiin seiniin ja sitten alkoivat varstat pyöriä. Sormille ei lyöty ja puinti eteni kaikkien hallituspuolueiden osalta hyvässä hengessä.

Annan suoraan ja sumeilematta reilun tunnustuksen hallituskumppaneille riihityöskentelystä ja erityisen kiitollinen olen sisäisen turvallisuuden säkkiin valuvista jyvistä. Tiedän, että sillä saralla ei ihan äkkipäätä nielty kaikkia Sinisten vaatimuksia, mutta puinnin edistyessä yhteisymmärrys löytyi ja siitä olen todella, todella kiitollinen hallituskumppaneille.

Nostan esiin kolme kohtaa:

1. Kaikille kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille tehdään uhka-arvio. Arvio vaihtelee kohteen mukaan. Jokainen ymmärtää, että alle 10 vuotiaalle lapselle ei ole järkevää tehdä yhtä laajaa arviota kuin esimerkiksi puolet vanhemmalle. Nyt asiaan tartutaan kunnolla. Minä luotan suomalaiseen poliisiin ja poliisin kykyyn seuloa muiden joukosta ne potentiaaliset uhkat.

2. Turvallisuutta uhkaavat kielteisen päätöksen saaneet otetaan säilöön.
Luotan myös tässä suomalaiseen poliisiin. Säilöön otto on kova toimenpide ja vaatii kansainvälisten lakien mukaan oikeuden päätöksen. Säilöön ei oteta kevein perustein, mutta otetaan jos perusteet löytyvät.

3. Suomen kansalaisuus otetaan pois terroristeilta. Tämä koskee ns. kaksoiskansalaisuuden omaavia. Jos todistettavasti terroritekoon syyllistyneellä henkilöllä on Suomen kansalaisuuden lisäksi jonkun muun maan kansalaisuus, voidaan Suomen kansalaisuus ottaa pois. Tätä olen esittänyt jo pitempään ja nyt puheet ovat jalostuneet ihan konkreettiseksi hallituksen kirjaukseksi.

Tässä alkajaisiksi. On myös sovittu, että kaikki terrorismia koskevat lait käydään vielä läpi ja jos on tarkentamisen ja tiukentamisen paikka, niin silloin tiukennetaan. Kalamiehen sanoin; nyt ei anneta enää yhtään siimaa terroristista tekoa suunnitteleville. Suomalainen yhteiskunta osoittaa tahtonsa ja pitää terroritekoja moitittavina. Tekojen moitittavuus konkretisoituu tiukentuneena lainkäyttönä.

Moni opposition edustaja on arvostellut budjettia ja erityisesti Sinisten puolustamia sisäisen turvallisuuden tehostamistoimia. Ymmärrän opposition tuskan ja roolin, sillä hallituksessa jatkava Sininen ryhmä sai kuin saikin läpi monta esittämäänsä ajatusta ja ideaa. Minä halusin jatkaa hallituksessa nimenomaan vaikuttamismahdollisuuden takia.

Minulla on hyviä Ystäviä ja työkavereita kaikissa eduskuntaryhmissä, myös Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä. Minä tiedän, että Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä tulee todella hyviä ja rakentavia ehdotuksia moniin asioihin. Haluaisin viedä niitä parhaani mukaan eteenpäin, sillä minun mielestäni Isänmaan asioita on edistettävä puoluetaustasta riippumatta. Minä en osaa ajatella niin, että minä pääsääntöisesti torjuisin hyvänkin esityksen, jos se tulisi jostain muusta kun omasta ryhmästäni. Pienellä maalla ei ole tällaiseen etupiiriajatteluun varaa.

Toivon rakentavaa yhteistyötä kaikkien eduskuntaryhmien kanssa. Isänmaa tarvitsee rakentajia, ei hajoittajia.