AVOIMMUUTTA PELIIN…

YLE uutisoi 2.10-17: ”Ensihoitajille ja palomiehille luodinkestävät liivit ja kypärät – kehotettu välttämään virka-asun käyttöä vapaalla.”

YLEn mukaan sisäministeriö on ohjeistanut pelastuslaitoksia varustehankinnoissa ja vapaa-ajan pukeutumisessa. Ohjeistuksen syynä on viranomaisiin kohdistunut väkivalta ja sen uhka Euroopassa sekä kotimaassa.

Pelastajia on myös ohjeistettu välttämään julkista liikennettä virkapuvuissa. Syyskuussa pääesikunta ohjeisti varusmiehiä välttämään loma-asussa yksin liikkumista.

Luin jutun pariin kertaan. Lukiessani mietin, mihin tämä maa on menossa. Suunta ei näytä hyvältä -ainakaan minun mielestäni.

Mietin myös, minkä takia viranomaiset antavat tuollaiset ohjeet? Minkä takia pelastustehtävissä olevia ihmisiä pitää varoittaa ja suojata väkivallalta? Mitä yhteiskunnassamme on tapahtunut? Miksi juuri nyt?

Avoimia kysymyksiä on paljon. Lähinnä askarruttaa ajankohta. Miksi juuri nyt?

Uskon, että moni vierittää syyn parin viime vuoden aikana maahamme tulleiden turvapaikanhakijoiden niskaan. Samaan hengenvetoon saatetaan muistuttaa sanonnasta ”ei saa antaa pelolle valtaa”.

Vaikka moni saattaa olla tuota mieltä, ei muitakaan vaihtoehtoja saisi sulkea pois. Jos nimeää yhden syyn, sulkee silmät muilta ja se voi koitua turmioksi. Siispä avoimin silmin ja mielin pohtimaan, onko yhteiskunnassamme tapahtunut jotain muuta sellaista josta muodostuu turvallisuusuhka pelastushenkilöstölle.

Suojautuuko pelastushenkilöstö pelkästään ulkomailta tänne tulleiden henkilöiden vihanpurkauksilta? Tuskin! Muistelen kuulleeni sairaankuljettajilta, että syntyperäiset suomalaiset saattavat lääke ja huumehöyryissään käyttäytyä väkivaltaisesti pelastushenkilöstöä kohtaan. Toinen mieleeni nouseva syy suojavarusteiden käyttöön on yhä enemmän julkisilla paikoilla ja liikenteen seassa tapahtuva ensihoito. Siinä hoitotoimenpiteiden tiimellyksessä saattaa ympäristön tarkkaileminen hetkeksi unohtua jolloin on riski jäädä auton alle.

Uskon että syitä on useita, mutta mikä on se päällimmäisin syy ja onko se syy sellainen, johon me poliittiset päättäjät voisimme vaikuttaa. Yksittäisen agressiivisen henkilön toimiin ei eduskunnasta voi vaikuttaa, mutta jos useita henkilöitä käyttäytyy samalla tavalla, olisi syy selvitettävä. Jos ja kun syy selviää, siihen pitää reagoida riskiä vähentämällä.

Monen muun lailla kuvittelen olevani jonkinlainen ”keskivertosuomalainen.” Jos nyt unohdetaan tämä kansanedustajan mandaatti ja pitäydytään mielipiteissä ja ehkä elämänarvoissakin, niin kuvittelen edustavani keskivertokansalaista.

Kun minä ajattelen että virkapuku, onkoon se minkälaatuinen virkapuku tahansa, luo minulle mielikuvan järjestäytyneestä ja hyvin toimivasta yhteiskunnasta, luulen varsin monen ajattelevan samalla tavalla. Yleisellä paikalla ja yleisissä liikennevälineissä nähty virka-asu herättää kansalaisissa positiivisia ajatuksia ja tuntemuksia. Jos jotain sattuu, on apu lähellä. Näin ajattelen.

Virkapukineiden käytön rajaamisen sijaan minä toimisin päin vastoin, ellei minulla olisi TODELLA PAINAVAA syytä siirtää viranomaistoimintaa ”pöydän alle”.

Tunnustan olevani hämmennyksen vallassa. Viranomaisten tiedote herättää minussa kysymyksiä enemmän kun antaa vastauksia. Uskon että en ole ainoa.

Minun on erittäin vaikea hyväksyä poliisin, palo- ja pelastushenkilöstön, hätäkeskuspäivystäjien ja muiden yhteiskuntamme tukipilareina työskentelevien henkilöiden virka-asujen piilottamista. Puhumattakaan nuorista varusmiehistä.

Jos yhteiskunnan tukipilareina toimivien henkilöiden pitää kätkeytyä, (lue:naamioitua sivileiksi) on yhteiskunnassa jotain pahasti vialla. Ongelma vielä korostuu, kun samaan aikaan voi kaduilla kävellä kokovartalonaamioitu ihminen ja käräjäoikeuksien istuntosaleissakin istuskellaan naamiot kasvoilla, vaikka kyse ei ole pankkiryöstön rekonstruktiosta.

Nykyään puhutaan paljon vihapuheesta. Myös someraivo on tuttu. Vihapuhe ja someraivo saattavat kimmota melko mitättömästäkin aiheesta. Pelastushenkilöstön uhkaaminen ei ole mitätön aihe.

Nyt olisi paikallaan viranomaisten avoimesti ja rehellisesti kertoa syyt tiedotteelle, jotta kansalaisten ei tarvitsisi niitä omin päin miettiä ja keksiä.