PRESIDENTIN VAALISTA

Kansa on sanansa sanonut ja tulos on tiedossa. Hyvä niin.
Onnittelen jokaista ehdolla ollutta hyvästä kampanjasta ja vaalin voittajaa erityisesti.

Vaikka Suomi ja suomalaiset näyttävät matkivan joka asiassa Amerikkaa ja amerikkalaisia, niin vaalikampanjoinnissa ei ole lähdetty tälle tielle. Toivottavasti ei lähdetä myöskään tulevaisuudessa. On hyvä muistaa, että ehdokkaana on aina ihminen. Ihmisille, myös eri tehtäviin ehdolla oleville, sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, heitä koetellaan monin tavoin.

Avoin ja rehti kilpailu on aina parempi kuin muiden ehdokkaiden mustamaalaaminen. Minulle kilpailijoiden mustamaalaaminen on jo ajatuksenakin vastenmielinen, enkä ymmärrä sellaista toimintaa. Vertaan usein vaalikampanjaa pikajuoksuun – jos haluat voittaa, keskity oman vauhtisi lisäämiseen, älä yritä jarrutella muiden menoa. Jos hukkaat aikaa ja energiaa muiden jarruttelemiseen ja kampittamiseen, hidastat samalla omaakin vauhtiasi ja häviät varmasti.

Minä en nähnyt näissä vaaleissa kampittamista, enkä muuta epäurheilijamaista käytöstä. Siitä tunnustus jokaisen ehdokkaan taustajoukoille.

Sinisillä ei ollut omaa ehdokasta, eikä puolueemme asettunut julkisesti kenenkään ehdokkaan taakse. Jokainen äänesti mielensä mukaan, kuten tekee muissakin vaaleissa. Äänestyskopissa jokainen on omien ajatustensa ja arvojensa varassa ja toteuttaa niitä itse ja itsenäisesti, ilman kenenkään ohjausta. Näin pitää vapaan maan vapaissa vaaleissa toimiakin. Ei äänestäjiä voi ohjailla.

Edellisissä vaaleissa ilmoitin julkisesti toisella kierroksella äänestäväni Sauli Niinistöä. Se oli joillekin maakunnan perussuomalaisille liikaa. Sain soittoja ja sähköposteja, joissa minun sanottiin julkisella ilmoituksellani ohjailleen ja painostaneen muita perussuomalaisia äänestämään myös Niinistöä.

Minä en mieltänyt kantani ilmoittamista painostamiseksi, enkä ohjailemiseksi. Minä pidin silloin perussuomalaisia niin itsetuntoisina, että heitä ei voi ohjailla taikka käskyttää äänestämään tietyllä tavalla. Näiden palautetta antaneiden mielestä ilmeisesti voi.

Tällä kertaa en kommentoinut vaalia sanallakaan, jotta kukaan ei olisi pahoittanut mieltään ainakaan minun takiani. Minulta on myös erikseen tivattu, olenko onnitellut Laura Huhtasaarta. Yritän parhaani mukaan noudattaa hyviä käytöstapoja ja minun arvomaailmaani kuuluu onnitella kaikkia ehdolla olleita, myös ehdokas Huhtasaarta. Minä en näe mitään syytä, minkä takia minä en voisi Häntä onnitella samalla tavalla kuin kaikkia muitakin. Mielestäni vaalin voittajaa kuuluu onnitella muita pontevammin.