VALAISKAA KOHDE…

Ja kuvatkaa osuma.

Moni väritelevision omistava on nähnyt TV:n uutislähetyksissä mustavalkoista kuvaa. Kuvan keskellä on pieni + osoittamassa jotain rakennusta taikka ajoneuvoa. Muutaman sekunnin kuluttua +:n kohdalla leimahtaa ja kuva katoaa. Kymmenien, jopa satojen kilometrien päästä laukaistu ohjus on osunut kohteeseensa.

Varsinaisen työn, taikka pikemminkin ”tähtäämisen” teki tulenjohtajana toiminut ja kohteen valaissut henkilö, käyttäen apunaan kohteen valaisemiseen soveltuvaa laitetta taikka lennokkia. Ohjuksen laukaisseet tekivät oman osuutensa saattamalla ohjuksen matkaan.

Kohteen maalittamiset, valaisemiset ja tuhoamiset ovat sotilaallista toimintaa. Harva tulee ajatelleeksi, että rakennusten ja ajoneuvojen ohella myös ihmisiä voidaan maalittaa, joko tahallaan taikka vahingossa. Myös ihmisen ”maalittamiseen” on monta keinoa. En lähde niitä enemmälti luettelemaan, riittää kun totean, että TV lähetys on yksi kaikkein varmimmista tavoista kohdistaa huomio yksittäiseen henkilöön. Sanonta TV:stä tuttu sopii moneen tarkoitukseen, myös näihin ikäviin.

Eilen (12.2-18) YLE:n A-Studiossa kerrottiin Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen, Irakiin palautetun henkilön saaneen surmansa Irakissa. Lähetyksessä haastateltiin tämän surmansa saaneen henkilön Suomeen jäänyttä omaista. Samassa lähetyksessä haastateltiin myös toista, Suomesta Irakiin palautettua henkilöä.

Suomesta palautettu esiintyi täysin avoimesti omilla kasvoillaan, puhui omalla äänellään ja kertoi minkä takia häntä oli Irakissa vainottu. Haastattelussa tuli selväksi myös se, että palautettu pysyttelee päivät sisätiloissa ja nukkuu yönsä eri paikoissa. Mikäli kuulin oikein, oli kyseinen haastattelu tehty palautetun veljen asunnossa.

Jos henkilön kokema uhka on todellinen ja hän aidosti pelkää joutuvansa väkivallan kohteeksi, kysyn, minkä takia hän halusi asettua maalitauluksi? Minkä takia hän esiintyi julkisesti TV lähetyksessä ja kertoi asioita, jotka voidaan yhdistää suoraan häneen?

Jos henkilö itse ei tullut ajatelleeksi omaa asemaansa, mitä ajattelivat YLE:n toimittajat haastattelua tehdessään? Tuliko kenellekkään mieleen, että ohjelman esittämisen jälkeen saattaa ohjelmassa esiintynyt henkilö olla todella, todella ja kerran vielä TODELLA suuressa vaarassa?

YLE:n sensaatiota hakevat toimittajat valaisivat ja maalittivat tämän Irakiin palautetun henkilön melko perusteellisesti. Viimeistään nyt on kaikilla tiedossa kuka henkilö on, mitä hän on Irakissa työkseen tehnyt, minkä takia hän on joutunut Irakista pakenemaan ja että tämä henkilö on nyt palannut Irakiin. Kaiken huipuksi kerrottiin vielä missä henkilö oli yöpynyt.

Jos, siis jos uhka on todellinen, ei kohdehenkilöä tarvitse tuon enempää ”valaista”. YLE:n toimittajat tekivät sen, minkä sotilaallisissa operaatioissa tekevät sotilaat. Rinnastus on huono, mutta kertonee selvästi mitä pahimmassa tapauksessa saattaa tapahtua.

Tämän jälkeen on aihetta kysyä, mikä on jutun tehneen toimittajan vastuu? Mitä tapahtuu jos ohjelmassa haastateltu henkilö surmataan? Tehdäänkö myös siitä juttu jossa kysytään ”palauttaako Suomi turvapaikkaa hakeneita vaarallisiin maihin”.

Kun on pohdiskeltu toimittajan vastuuta, voidaan pohdiskella Suomen vastuuta. Mikä vastuu Suomella on palautettujen henkilöiden osalta? Onko vastuuta ylipäätään ja jos on, mihin saakka se ulottuu?

Minun mielestäni Suomella ja suomen viranomaisilla on vastuu vain Suomen rajojen sisäpuolella tapahtuvissa asioissa. Vastuuta ja toimintavelvollisuutta taikka toimintaoikeutta ei ole, eikä saa olla Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuvissa asioissa. Jokainen maa vastaa omasta sisäisestä turvallisuustilanteestaan, olipa se millä tasolla tahansa. 007 -teema toimii vain elokuvissa.

Pitää muistaa, että Suomesta palautetaan vain kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä. Lähes poikkeuksetta palautettavien hakemukset on käsitelty kaikissa oikeusasteissa, jotkut hakemuksista vieläpä useita kertoja. Kun asia on käynyt läpi eri oikeusasteet ja lopullinen päätös saanut lain voiman, voidaan henkilö palauttaa lähtömaahansa. Tämä oikeusistuinkäsittely ei ole halpaa. Tietämäni mukaan käsittelykulut asianajajien palkkioineen maksetaan yhteisestä kassasta. Kallista on, mutta oikeusturvasta huolehditaan tarkasti.

Eilisessä TV ohjelmassa tuli ilmi, että kertaalleen Suomesta palautetut henkilöt palaavat Suomeen heti kun salakuljetusreitit Eurooppaan aukeavat. Jos ja kun näin on, on ehdottoman välttämätöntä, että näitä henkilöitä ei saa enää päästää maahamme, sillä samaa asiaa aletaan pyörittämään jälleen eri oikeusasteissa ja jälleen yhteiskunnan varoilla.

Jotta tällaiselta toistuvalta ihmismassan kierrättämiseltä vältytään, tarvitaan rajoillemme nykyistä tehokkaampi valvonta. Kerran Suomesta käännytetty henkilö ei saa enää palata Suomeen hakemaan turvapaikkaa. Rajoillemme tarvitaan tekeviä käsiä ja valvovia silmiä. Kamerat ja robotit eivät enää saa korvata ihmistä.