KIRJALLINEN KYSYMYS

Poliisitaustaisena kansanedustajana saan jatkuvasti virkaveljiltä/sisarilta huolestuneita viestejä. Moni tekee erittäin vaativaa työtään sananmukaisesti oman terveytensä uhalla. Työnantaja varustaa henkilöstönsä fyysistä uhkaa vastaan ampuma-aseilla ja erilaisilla voimankäyttövälineillä, sekä suojaliiveillä ja kypärillä, mutta jättää työskentelytiloissa olevat sisäilmaongelmat täysin huomiotta.

Entisenä ampuma-, voimankäyttö- ja taktiikkakouluttajana osaan varautua ja varustautua kohtaamaan fyysistä uhkaa, mutta pidän aivan yhtä vaarallisena hengityselimien kautta kehoon tunkeutuvia homeitiöitä. Haluan kysymykselläni kiinnittää huomiota myös tähän näkymättömään työturvallisuusuhkaan.

Minun mittapuuni mukaan lähiomaisten suru ja tuska on aivan yhtä suuri, menehtyipä poliisi taikka muu poliisilaitoksen työntekijä työpöytänsä ääreen väkivallan uhrina, taikka salakavalan sairauden uuvuttamana. Sisätilailman epäpuhtaudet sairastuttavat henkilöstöä joka vuosi. Osa uupuu sairauden aiheuttamiin vaivoihin, osa joutuu jäämään sairauseläkkeelle. Jokainen uhri on turha, koska meillä on keinot huolehtia virastojen sisäilmaongelmista. Keinot on, tahto näkyy edelleen puuttuvan. Minä ja edustajakollega Kulmala haluamme siihen muutosta.
…………………………………

KIRJALLINEN KYSYMYS
Poliisiasemien sisäilmaongelmat
Eduskunnan puhemiehelle

Yle uutisoi 19.3.2018 laajasti Jyväskylän poliisitalon sisäilmaongelmista. Lähteen mukaan Jyväskylän poliisitaloa on korjattu 20 vuoden aikana miljoonilla euroilla, mutta henkilöstön oireilu tiloissa jatkuu. Oireilu on toisinaan ollut niin voimakasta, että poliisit ovat joutuneet käyttämään hengityssuojaimia. Jyväskylän poliisiaseman 270 työntekijästä jopa kolmannes on kuluvan vuoden aikana ilmoittanut sisäilmaoireista. Kymmeniä ihmisiä työskentelee Jyväskylän aseman sijaan väistötiloissa muualla maakunnassa. Osa käyttää hengityssuojaimia omasta halustaan, osa lääkärin määräyksestä.
Poliisivankila suljettiin tammikuussa 2018. Sen johdosta kiinniotettuja on kuljetettu Jyväskylästä Jämsään, Saarijärvelle ja Tampereelle. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on moittinut Jyväskylän poliisilaitosta hitaasta ryhtymisestä toimeen poliisitalon sisäilmaongelmien ratkomisessa
Saatujen tietojen mukaan Jyväskylä ei ole ainoa poliisin toimitila, jossa on sisäilmaongelmia, vaan niitä on ympäri maata.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin poliisin työsuojelusta ja työterveydestä vastaava valtioneuvoston jäsen aikoo ryhtyä, ettei muutenkin vähäisiä poliisin henkilöstöresursseja altistettaisi kroonisille sairauksille, eikä edes vaadittaisi työskentelemään hengityssuojaimia käyttäen – vapaaehtoisestikaan?

Helsingissä 20.3.2018
Reijo Hongisto /sin