LAJITYYPILLISTÄ KÄYTTÄYTYMISTÄ

Sudet ja muut maasuurpedot karttavat ihmistä. Ne pysytelevät erämaissa, sikäli kun meillä enää erämaita on. Puhutaan lajille tyypillisestä käyttäytymisestä.

Jos hukka taikka nalle astelee asutuskeskukseen, sanotaan että eläin ei käyttäydy lajille tyypillisessä tavalla. Poikkeava käytös saattaa päätyä luotiin.

Myös kaksijalkaisen käytös on vuosituhansien saatossa vakiintunut. Yleensä ihminen ei rauhan oloissa käyttäydy väkivaltaisesti lajitoveriaan kohtaan. Taikka hänen ei ainakaan pitäisi käyttäytyä. Poikkeuksiakin on, kuten hyvin tiedämme. Tällainen poikkeava käytös päätyy luotiin erittäin harvoin. Lajille tyypillisesti käyttäytyvät yrittävät ratkaista poikkeavien käyttäytymisen pehmeämmillä tavoilla. Yleesä toistuvasti poikkeavasti käyttäytynyt eristetään yhteiskunnasta määräajaksi.

Minun mielestäni ihmisen lajityypilliseen käyttäytymiseen väkivallattomuuden lisäksi kuuluu myös se, että toisen irtainta omaisuutta kunnioitetaan, eikä sitä oteta luvatta taikka rikota.

Kun poikkeukset vahvistavat säännön, on laadittu lakeja joilla lajityypillisesti käyttäytyvät ihmiset puuttuvat poikkeavien lajitovereidensa käytökseen.

Jos ottaa luvatta, taikka vahingoittaa toisen omaisuutta, syyllistyy rikokseen. Useimmat ihmiset kykenevät käyttäytymään ihmisille tyypillisessä tavalla. Heidän käyttäytymistään ohjailee sisäinen toimintamalli – tee lähimmäiselle, kuten toivot hänen sinulle tekevän.

Kukapa meistä haluaisi joutua kaltoin kohdelluksi? Kuka haluaa omaisuuttaan vahingoitettavan? Ei kukaan. Siispä me emme kohtele muita kaltoin, emmekä tarkoituksella vahingoita toisten omaisuutta. Olemme ystävällisiä ja varjelemme muiden omaisuutta, jotta meitä kohtaan oltaisiin ystävällisiä ja meidän omaisuudestamme pidettäisiin huolta. Näinhän tämä menee.

Kun poikkeukset vahvistavat säännön, on syytä miettiä, minkä takia joku käyttäytyy muista poikkeavalla tavalla. Mikä on syy käytökseen?

Käyttäytymistieteilijöillä on tästä monia teorioita. Selityksiä lienee yhtä monta kun on selittelijöitäkin. Näin maallikon mielestä joku on ”vinksahtanut” ja pahasti. Kyse saattaa olla jopa sairaudesta. Aikaan ja paikkaan orientoitumaton henkilö käyttäytyy muista poikkeavalla tavalla, mutta ei itse ymmärrä käyttäytyvänsä poikkeavasti.

Nuppinikkareille on töitä!

Kun luet näitä rivejä, tuotat pettymyksen joillekin henkilöille. Joku, taikka jotkut ovat viime kesän jälkeen hakkeroineet ja hyökänneet kotisivujani vastaan jo useita kertoja. Pariin kertaan hyökkäys on kaatanut sivut. Muilla kerroilla hyökkäys on torjuttu.

Erikoista on, että laajamittainen hyökkäileminen alkoi viime kesänä. Joku ei taida tykätä, kun edustaja Hongisto kirjoittalee blogiaan ja jakaa sinisiä ajatuksiaan ihan vapaasti kaikelle kansalle.

Hongisto pitää vaientaa ja varmin tapa on estää julkinen kirjoittaminen.

Suurin osa lajityypillisesti käyttäytyvistä ihmisistä ymmärtää, että vaikka ymmärtäjän ajatusmaailma ei välttämättä Hongiston ajatusmaailmaa kohtaakkaan, asia pysyy pelkästää erilaiset mielipiteet omaavien lajitoverien välisenä mielipide-erona, ilman konkreettisia toimia.

Poikkeavasti käyttäytyvä ei tätä ymmärrä ja poikkeavasti käyttäytyvä yrittää ratkaista ongelman poikkeavalla tavalla.

Joillakin ihmisillä poikkeava käyttäytyminen on ihan ympärivuotista, joillakin se ajoittuu syksyyn ja kevääseen. Syksy ja kevät on monille raskasta aikaa ja pahaa oloa puretaan monella tavalla.

Jos jonkun taikka joidenkin olo kohenee sivujeni sabotoimisesta, kehoitan käymään lääkärissä.

Jos et halua purkaa pahaa oloasi lääkärille, tule taikka tulkaa juttelemaan minun kanssani. Yritetään etsiä ongelmaan ratkaisu. Harhoihin ja kuvitelmiin en lähde mukaan, mutta muuten olen valmis avoimeen keskusteluun.