LÖRPPÄHUULET LIIKKEELLÄ

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan sote -lausuntoluonnos on vuodettu julkisuuteen. Siis k o k o lausuntoluonnos, ei vain jotain yksittäistä asiakohtaa.

Kysymyksessä on ainutlaatuisen arka ja samalla vakava teko. Minä en ymmärrä vuotajan motiivia enkä sitä, että joku vielä kehtaa julkaista vuodetut tiedot.

Joillakin näkyy olevan hirveä hinku nostaa itsetuntoaan vuotamalla salassa pidettäviä tietoja. Olisi mukavaa kuulla joltain käyttäytymistieteitä lukeneelta, minkä takia joku tieten tahtoen rikkoo yhdessä sovittuja salassapitomääräyksiä. Onko vika korvien välissä vai laihassa lompakossa?

Saako vuotaja teostaan riihikuivaa rahaa vai henkistä tyydytystä? Vuotajan motiivina saattaa olla myös halu ajaa karille koko sote-uudistus.

Eduskunnan puhemies Risikko reagoi ripeästi vuotoon. Siitä pisteet Risikolle.

Puhemiehen pistepussi täyttyisi entisestään, jos Hän eduskunnan tietoturvan avulla selvittäisi vuotajan henkilöllisyyden. Koska asiassa ei ole tapahtunut varsinaista rikosta, ei asiasta voi käynnistää rikostutkintaa. Käsitykseni mukaan puhemiehellä on kuitenkin oikeus pyytää eduskunnan tietoturvaa selvittämään, ketkä ovat lukeneet perustuslakivaliokunnan asiakirjoja. Jos tietosuojamääräykset sallivat, olisi tämän jälkeen kohtuullisen helppoa selvittää myös miltä koneelta on oltu yhteydessä tiedon julkaisseen lehden toimitukseen. Ei olisi tarpeen avata ja lukea itse viestejä, vaan ainoastaan selvittää miltä koneelta on operoitu.

Tietokoneella toimittaessa jää aina jälki lokitiedostoon. Jälkeä on varsin helppo seurata ja samalla seuloa henkilö, joka on tiedon vuotanut.

Mielestäni vuotajan henkilöllisyys pitää selvittää myös sen takia, että eduskuntaan ollaan perustamassa erityistä tiedustelutoimintaa valvovaa valiokuntaa ja tähän valiokuntaan EI saa päästää syväkurkkuja.

Jokainen ymmärtää minkä takia tämän valiokunnan jäsenen pitää olla ehdottoman luotettava. Jos vuotajaa ei selvitetä, jää epäily, että sama sotevuotaja voi olla jäsenenä myös maamme turvallisuuden kannalta erittäin tärkeässä tiedustelutoimintaa valvovassa valiokunnassa. Kysymyksessä saattaa olla paljon muutakin, kuin pelkkä sote-asiakirja

Nyt on puhemiehellä toiminnan paikka. Uskon, että edustajien enemmistö haluaa tietää kuka vuotaja on. Vain vuotaja vastustaa asian selvittämistä.