LEX PENNANEN

Lehtitietojen mukaan poliisit ovat joutuneet poistamaan vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen Finnairin reittilennolle lähtevästä koneesta.

Useista kehoituksista huolimatta Pennanen ei ollut suostunut istumaan paikalleen. Kaikki lentokoneessa matkustaneet tietävät, miten koneessa on oltava nousun ja laskeutumisen aikana. Lentoliikenteessä on omat, aivan erityisen tarkat sääntönsä, joiden tarkoituksena on varmistaa kaikkien koneessa olevien turvallisuus. Näitä sääntöjä on noudatettava.

En tunne rouva Pennasta, mutta oletan Hänen toimenkuvansa (lainsäädäntösihteeri) perusteella opiskelleen lakia, ehkäpä ihan yliopistossa asti. Jos olen oletukseni kanssa oikeassa, mietin, mitä kirjoja Pennanen on lukenut ja miten Hän on mahtanut tenteistä selvitä.

Onko Pennanen lukenut lakia, jotta Hän tietäisi kuinka lain mukaan tulee elää, vai onko Hän lukenut lakia, jotta Hän tietäisi kuinka laki kierretään. Tämänpäiväisten lehtijuttujen perusteella vaakani kallistuu jälkimmäisen vaihtoehdon puolelle.

Poliisit olivat saattaneet koneeseen kotimaahansa palautettavaa henkilöä. Ihan arkijärjellä ajatellen, Suomen poliisi ei tuo koneeseen henkilöä, jos tuomiseen ei ole laillista perustetta. Minä ajattelen näin. Pennanen saattaa ajatella toisin.

Kun poliisi tuo henkilön koneeseen, yksikään poliiseista ei ole retkeilemässä ihan vapaa-ajallaan, vaan jokainen on työvuorossa hoitamassa virkaansa.

Kun virassa oleva poliisi antaa kansalaiselle huomautuksen, kehotuksen taikka peräti käskyn, minun mielestäni sitä käskyä on syytä noudattaa. Pennanen saattaa ajatella toisin.

Muistamani mukaan Rikoslain 16 luvun 4§ määrittelee mitä tarkoittaa niskoittelu poliisia vastaan. Pykälä avaa teonkuvauksen ja tunnusmerkistön. Pennasen(kin) kannattaisi lukea pykälä, ihan viimeistä momenttia myöten. Minä ajattelen näin. Pennanen saattaa ajatella toisin.

Kun en tiedä mitä poliisi on Pennaselle sanonut, en ota kantaa siihen, täyttyikö niskoittelun tunnusmerkistö. Julkisuudessa olleen tiedon mukaan poliisi olisi antanut Pennaselle asiasta huomautuksen. Jos huomautus on annettu, on siihenkin oltava joku peruste. Jos niskoittelun tunnusmerkistö on täyttynyt, pääsi pelkän huomautuksen saanut Pennanen helpolla.

Pennasen mukaan Hänen toimintansa oli ”poliittinen kannanotto”. Kun lentokoneessa käyttäydytään sääntöjen vastaisella tavalla, kyse on kaikkien koneessa olevien turvallisuudesta. Jos ja kun sääntöjen vastaista käyttäytymistä perustellaan ”poliittisena kannanottona”, saatetaan samanlaisia ”kannanottoja” esittää myös muilla lennoilla. Miten silloin toimitaan?

Annetaanko taas huomautus ja nuhdellaan häirikköä?

Jos joku nimittää auringossa paahtunutta neekeriksi, hänestä tehdään tutkintapyyntö ja nimittelijä löytää itsensä käräjäoikeudesta. Kun joku kieltäytyy selvästä määräyksestä huolimatta istumaan lentokoneessa, antaa poliisi tälle huomautuksen.

Minun vajavaisella lain tulkinnallani sanominen ja nimittely ovat passiivista toimintaa ja sen takia lievemmin rangaistavaa, kun aktiivinen tekeminen, taikka selvän käskyn noudattamatta jättäminen. Minä ajattelen näin. Pennanen saattaa ajatella toisin.

Kun kyseessä on poliittisen puolueen lainsäädäntösihteeri, on syytä pohdiskella, miten muut puolueessa suhtautuvat ilmaliikenteestä annettuihin sääntöihin ja määräyksiin. Puolueen puheenjohtaja Touko Aallon kanta tiedetään, sillä Hän puolusteli Pennasen toimia twitterissä kirjoittamalla:”Rohkea Aino Pennanen yritti estää pakkopalautuksen. Huutavien ihmisoikeusongelmien esiin nostaminen ei voi olla kiinni vain yksittäisten ihmisten kansalaisrohkeudesta. Virallisen Suomen on herättävä.”

Yhdyn Aallon viimeiseen lauseeseen VIRALLISEN SUOMEN ON HERÄTTÄVÄ!! Muusta kirjoituksesta sanon, että olipa järkyttävä kannanotto puolueen puheenjohtajalta. Toivottavasti ihan kaikki vihreät eivät ole samaa mieltä puheenjohtajansa ja lainsäädäntösihteerinsä kanssa.

Nyt on tosiaan aika herätä ja osoittaa viranomaisten työlle kunnioitusta. Jokainen joka estää taikka edes yrittää estää viranomaisen työtä, on saatettava vastuuseen teoistaan. Lässyttelyn, silittelyn ja hymistelyn on loputtava! Poliisi kohtaa työssään jo viikoittain aseellista vastarintaa. Sairaankuljetuksen ensihoitajia kivitetään. Palolaitoksen ajoneuvojen kulkua yritetään estää.

Mihin tämä maa on menossa? Huomautusten sijaan on kirjoitettava rangaistusvaatimus taikka tutkintailmoitus. Kaikenlainen viranomaisvastarinta on kitkettävä pois. Ensivasteen hoitajaa kivittävä huligaani saattaa seuraavana yönä maata itse verilammikossa odottamassa ensivasteen pelastajia paikalle.

Kun vihreän puolueen puheenjohtaja hyväksyy lainsäädäntösihteerinsä toimet, hän mitä ilmeisimmin hyväksyy samalla myös laajemman kansalaistottelemattomuuden.

Miettikää hyvät ihmiset keitä seuraavaan eduskuntaan äänestätte.