PÄRSTÄKERROIN VAIKUTTAA

Poikamies jo kolmannessa polvessa totesi naisten tansseista palatessaan että taas vierestä vietiin.

Minulle tuli samanlainen tunne tänään salissa, jossa keskusteltiin työmarkkinoita ravistelevasta pääministerin ilmoituksesta keventää irtisanomissuojaa. Olen työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen ja keskustelu osui oman valiokuntani tontille täydellisesti. Puheenvuoroja annettaessa on tietty nokkimisjärjestys ja valiokunta on yksi peruste saada puheenvuoro. Olin valmistellut mielestäni hyvinkin rakentavan puheenvuoron ja elättelin toivoa, että olisin saanut käyttää sen TV lähetyksen aikaan. Pyysin puheenvuoroa monta kertaa, mutta sanalla sanottuna ”vierestä vietiin”.

Salissa vilahteli useita kertoja sana ”pärstäkerroin”. Minä alan vähitellen uskoa, että myös sillä on merkitystä puheenvuoroja jaettaessa. TV -lähetyksessä puhuminen on edustajalle tärkeää ja jos pelataan poliittista peliä – mitä puhemiehet eivät saisi pelata – on helppoa nostaa ja vastaavasti pimentää edustajia haluamallaan tavalla.

Tänään puheenvuoroja saivat edustajat, jotka eivät edes kuulu työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan ja joillekin edustajille annettiin puheenvuoro monta kertaa. Torstaisin televisioidulla kyselytunnilla pääosa puheenvuoroista annetaan opposition edustajille, mutta tänään ei ollut opposition kyselytunti, vaan ihan normaali salikeskustelu.

Jos irtisanomissuojan heikentämisestä huolta kantavat edustajat pitävät ”pärstäkerrointa” mahdollisena irtisanomisen perusteena, niin se sama kerroin näyttää vaikuttavan myös muulla tavalla.

No Luoja on minut tämän näköiseksi luonut ja tämän näköisenä minä maallisen vaellukseni taivallan – riippumatta siitä, millaisia tuntemuksia minä kanssaihmisissäni herätän.