MEDIATIEDOTE

Luonnonvarakeskus julkisti tänään (8.11-18) suden kanta-arvionsa. Luken tiedotteessa todetaan mm.”susien lukumäärä marraskuussa on 90 prosentin todennäköisyydellä 228-311, ja kannan painopiste on läntisessä Suomessa. Viiden prosentin todennäköisyydellä susia on enemmän kuin 311 ja vastaavasti samalla todennäköisyydellä vähemmän kuin 228″

Saan viikossa susiin liittyviä sähköposteja ja muita viestejä noin 50kpl. Satojen viestien joukossa on ollut kolme viestiä, joissa minua on kehotettu jättämään sudet rauhaan ja keskittymään ”oikeisiin” töihin.

Muissa viesteissä minua on kehotettu toimimaan päin vastoin. Noudatan selkeän enemmistön tahtoa ja jatkan järkähtämättä omaa ”susipolitiikkaani”, jonka toivon aikojen saatossa koituvan myös puhdasrotuisten susienkin hyväksi.

Suomen luonnossa on aina ollut susia ja minun puolestani saa olla jatkossakin. Susi kuuluu luontoon ja erämaihin, mutta ei asutuskeskusten kaduille, eikä pururadoille.

Susiasioissa vedotaan aina EU:n määräyksiin ja sakkoihin. EU ei laske montako yksittäistä sutta Suomessa on ja montako pitää olla. EU vaatii ainoastaan, että Suomessa on elinvoimainen ja lisääntyvä susikanta.

Suomen käsissä on määritellä mikä tuo elinvoimainen kanta on. Nyt on määritelty, että se on vähintään 25 laumaa. Minun mielestäni raja pitäisi vetää 15 laumaan. Jos poliittista tahtoa löytyy, raja vedetään siihen. Jos ei löydy, susikanta jatkaa kasvamistaan.

Aika näyttää, saanko aloitteelleni tukea.

Alla medioille lähettämäni tiedote.

Julkaisuvapaa HETI

Sinisten Hongisto vaatii toimenpidealoitteessaan rajua leikkausta susikantaan 

Kansanedustaja Reijo Hongisto (sin) on valmistellut toimenpidealoitteen, jossa hän esittää vähintään 10 susilauman poistamista. Hongiston mukaan susien ja susilaumojen määrä on erityisesti Länsi-Suomessa ylittänyt kansalaisten sietokyvyn. Jos poliittista tahtoa on, voidaan asia korjata kesällä 2019 valmistuvassa Suomen susikannan hoitosuunnitelmassa, jossa elinvoimaiseksi susikannaksi määriteltäisiin nykyisen 25 lauman sijaan 15 laumaa.  

Sudet eivät saa rajoittaa harrastus-, elinkeino- taikka asuinpaikan vapautta 

”Eihän meillä saa juosta irtokoiriakaan pururadoilla taikka lasten leikkikentillä, mutta susista tehdään havaintoja jo ihan päivittäin. Näin ei voida enää jatkaa. Susia saa olla vain sen verran, ettei niistä aiheudu vaaraa taikka kohtuutonta haittaa”, sanoo edustaja Hongisto.  

Susi lisääntyy nopeasti alueilla, joilla niille on runsaasti ruokaa tarjolla. Susi saalistaa pieniä hirvieläimiä, kuten valkohäntäpeuroja ja metsäkauriita ja tulevat niiden perässä viljelysten ja asuinrakennusten lähelle. Kaupungeissa asuvat ihmiset ovat unohtaneet, että susi on suurpeto. Hirvieläinten vähentyessä sen ruokalistalle kelpaavat kaikki kotieläimet. Jatkossa Suomessa elävän susikannan kooksi riittää enintään 15 lisääntyvää laumaa.  

”Itärajalla elävät ja rajan yli edestakaisin liikkuvat sudet on huomioitava osana Suomen susikantaa, tätä ei olla aikaisemmin tehty. Sudet kuuluvat erämaihin, eivät asutuksen sekaan”, toteaa Hongisto.