POLIISIVIRKOJEN MÄÄRÄ

SDP:n kokenut ja arvostettu kansanedustaja Eero Heinäluoma oli eilisessä (12.12-18) TV haastattelussa vaatinut lisää poliisin virkoja.

Virkamerkkiä kantaneena ja virkojen vähenemisestä huolestuneena sanon, että vihdoinkin myös SDP on herännyt karuun todellisuuteen. Parempi myöhään kun ei milloinkaan, nimittäin aikaisemmin SDP on päinvastoin halunnut vähentää  poliisivirkoja.

Käytin 20.4.2017 eduskunnan kyselytunnilla seuraavan puheenvuoron:

”Arvoisa rouva puhemies! Vuosina 2003—2007 RKP oli hallituksessa, taisi olla SDP:kin, ja poliisivirkoja vähennettiin 410 kappaletta. [Eduskunnasta: Oho!] Vuosina 2007—2011 SDP oli oppositiossa, poliisivirkoja lisättiin 285 kappaletta. Viime kaudella, siis vuosina 2011—2015 RKP ja SDP olivat jälleen hallitusvastuussa ja valtiovarainministerin salkku oli SDP:n hallussa. Poliisivirkoja vähennettiin jälleen 393 kappaletta, lakkautettiin liikkuva poliisi ja kaiken huipuksi nostettiin vielä poliisien eläkeikääkin. [Välihuutoja] Se hallitus teki valmiit leikkauslistat myös poliisivirkojen osalle vuodelle 2015. Jos nykyinen hallitus olisi toteuttanut edeltäjänsä suunnitelmia, olisi poliisivirkojen määrä vähentynyt jälleen. Arvoisa ministeri Risikko, kysyn teiltä: voitteko te nyt luvata, että tämä hallitus ei ainakaan enää nosta poliisien eläkeikää eikä myöskään vähennä poliisien määrää? [Välihuutoja].”

Näin se meni. SDP on ollut hallitusvastuussa kun sisäisestä turvallisuudesta vastaavaa poliisia on heikennetty ja oppositiossa kun virkoja on lisätty.

Olin kevään -15 hallitusneuvotteluissa sisäisen turvallisuuden työryhmässä. Minä tiedän mille mallille edellinen hallitus jätti poliisin kassan.

Nykyisellä hallituksella oli työ ja tuska saada haalittua rahaa edes välttämättömien toimintojen ylläpitoon. Me lähdimme siitä, että enää ei lakkauteta yhtään poliisin virkaa vaan päin vastoin  käynnistetään ohjelma, jolla saadaan lisättyä virkoja.

Sattuneesta syystä” Sininen Tulevaisuus lähtee kevään vaaleihin Turvallisuus -teemalla. Meidän tavoitteemme on lisätä poliisihallintoon vähintään 800 uutta virkaa. Tuolloin virkoja olisi 8000. Virkoja tulee kohdentaa kentälle ja tutkintaan. Hälytysviive on saatava nykyistä lyhyemmäksi ja jutut on saatava nopeammin tutkituiksi ja ennen kaikkea myös ns. massarikosjuttuja on otettava tutkintaan.

Kun poliisi tutkii jutun ja esitutkintapöytäkirjassa on näyttö syyllisyydestä, ei syyttäjä saa prosessiekonomisiin syihin vetoamalla jättää syytettä nostamatta. Jos näin käy, murenee kansalaisten usko viranomaisiin ja se ei ennusta hyvää.