TAMMISUNNUNTAIN TUUMINGIT

Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry:n Tammisunnuntai -juhlaa vietettiin 27.1 Vimpelin koulukeskuksen auditoriossa. Juhlapuheen piti prikaatinkenraali Mauri Koskela.

Kenraali Koskela puhui, kuten kenraalin kuuluu puhua – jämäkästi ja ytimekkäästi. Koskela tunnetaan hyvänä puhujana ja asiaa riittää.

Puhetta oli mukava kuunnella. Se herätti ajatuksia ja muistoja Vaarista – Hongon Heikistä. Vaari oli kahinoissa mukana, käsivarressa valkoinen nauha.

Vaari ei paljon Vapaussodasta puhunut, sanoi vain, että olisi parasta elää sovussa ihmisten kanssa. Näin sanoi myös jatkosodasta palannut Vaarin poika – minun Isäni.

Minun mielestäni siinä on ohjenuoraa meille kaikille.

En muista Vaariani ja Isääni erityisinä sodan ihailijoina. Pikemminkin päin vastoin. He olivat rauhan miehiä, mutta lähtivät kun lähdettävä oli ja tekivät sen mikä käskettiin. Se oli se pienimmän riesan tie.

Vaarini ja Isäni kaltaisia ”lähdetään kun käsky käy” -Miehiä ja lottina palvelleita Naisia oli pilvin pimein. Osa jäi sille tielleen, osa palasi kotiin rakentamaan Isänmaata. Kukin tahollaan.

He rakensivat meille hyvän maan. Tämä maa on puolustamisen arvoinen. Edelleen.

Kenraali Koskelan puhetta kuunnellessani mietin, miten tätä maata puolustetaan nyt. Miten maa makaa. Ammattisotilaiden tilannekuva on kirkas ja selkeä, mutta miten on poliitikkojen ja muiden toimijoiden laita. Kuinka moni kansanedustaja taikka valtionhallinnon viranhaltija tiedostaa mahdollisia turvallisuusuhkia.

Kolme vuotta sitten maahamme tuli yli 30 000 vieraan maan kansalaista. Suuri osa nuoria ja hyväkuntoisia miehiä – sotilaita. Tulijat otettiin vastaan ja majoitettiin. Joku tarjosi heille jopa kotiaan.

Aluksi kaikki näytti menevän hyvin. Näytti menevän. Nyt näkymät ovat toisenlaiset. Sitä eivät vain kaikki vieläkään uskalla myöntää. Valitettavasti.

Jos ovat Suomesta suojan ja turvan saaneet sortuneet laittomuuksiin, niin nyt alkaa paljastua outoja asioita myös suomalaisista viranomaisista. Puhutaan rahasta.

Vastaanottokeskuksessa asuvalle turvapaikanhakijalle maksetaan erityistä vastaanottorahaa. Selviä seteleitä suoraan käteen.

Rahatukon vastineeksi katon päänsä päälle ja ruokalautasen eteensä saanut turvapaikan hakija voidaan velvoittaa opiskelemaan suomalaisia tapoja ja käytäntöjä (kotoutetaan), taikka tekemään jonkinmoista työtä. Näinhän terveet suomalaisetkin joutuvat tekemään.

Jos turvapaikanhakijalle kelpaa raha mutta ei työ taikka opiskelu, voidaan vastaanottorahaa vähentää hetkellisesti 20%. Summa ei ole suuri, mutta sen merkitys on valtava. Rahan vähentämisellä osoitamme pelisäännöt. Mitä Suomi sietää ja mitä ei siedä.

Tällaista sanktiomahdollisuutta ei ole kuitenkaan kovin usein käytetty.

Rahaa avokätisesti jakavat ovat pelänneet, että jos he eivät anna rahaa entiseen malliin, taikka entistä määrää, saattaa käsi ojossa setelitukkoa odottava turvapaikanhakija käyttäytyä väkivaltaisesti. He ovat tunnistaneet turvallisuusongelman ja ratkaisseet sen lahjomalla turvapaikanhakijat ”kilteiksi”. Tuon pahempaa karhunpalvelusta ei voi Isänmaalle tehdä.

Minun mielestäni vakivallalla uhkaava turvapaikanhakija kiristää ja rahaa jakava lahjoo. Jos rahaa ei tule, alkaa meteli ja mellakka. Rahalla ostetaan rauhaa vastaanottokeskuksiin. Tässä ei ole kysymys kahden kaupasta, vaan veronmaksajien varojen väärinkäytöstä.

Minä en hyväksy tällaista toimintaa ja haluan että asia selvitetään pohjamutia myöten. Missä vastaanottokeskuksissa on toimittu ohjeistuksen mukaan ja missä on poikettu ohjeistuksesta. Jokainen vastaanottokeskuksen johtaja vastaa henkilökohtaisesti päätöksistään ja siitä, miten verovaroja on jaettu.

Jos pakolaisten vastaanottokeskuksissa muhii turvallisuusongelma, niin ei sitä ratkota rahalla. Mitä enemmän karvaiseen käteen työnnät rahaa, sitä enemmän se vaatii taas seuraavassa jaossa.

Jos itsenäiseksi itseään kutsuva maa ei kykene poistamaan rajojensa sisältä turvallisuusuhkaksi koettuja henkilöitä, ei itsenäisyydellä ole arvoa.

101 vuotta sitten pohjalaisten Miesten mitta täyttyi. He näyttivät miten maasta poistetaan vieraan vallan sotilaat. Nyt ei tarvitse mennä yhtä pitkälle. Riittää kun omat viranomaisemme lopettavat hyssyttelyn ja ottavat vastuun teoistaan.