PUHEMIES AVASI BANDORAN LIPPAAN

Sivili- ja sotilastiedustelulait saatiin valiokunnissa käsiteltyä ripeästi. Olin itse puolustusvaliokunnassa hyväksymässä sotilastiedustelulakia. Se on särmä laki jota Isänmaa tarvitsee.

Sivilitiedustelulakiakin tarvitaan. Tieto lisää tuskaa, mutta viranomaisilla oleva tieto saattaa säästä verta. Siihen minä uskon.

Asia eteni kuin hyvin koulutettu sotilasosasto – vakaasti ja vääjäämättömästi, tieuran suunnassa. Eteni, kunnes kohtasi vastarintaa.

Vastatulitoiminnan aloitti pari tveettaajaa. Herrat ajoivat älypuhelimensa asemiin ja antoivat palaa, suoraan kohti lakiluonnosten suojaamatonta sivustaa. Tveettaajat laukoivat täsmäaseitaan julkisuuteen ja saivat liittolaisekseen eduskunnan puhemiehen. Isänmaan etua ajatellen laaditut lakiluonnokset pysähtyivät kuin seinään.

Asia olisi ehkä saatu korjattua vähin vaurioin taitavalla pihtiliikkeellä, jos tveettaajat eivät olisi saaneet apua. Apu ei tullut oppositiosta, vaan hallituksen sisältä – hallituksen omista joukoista. 

Eduskunnan puhemies pysäytti lakien etenemisen ja palautti lait takaisin valiokuntiin, joissa kuullaan asiantuntijoina samoja henkilöitä joita kuultiin jo aiemmin lakiluonnoksia käsiteltäessä.

Eihän tässä ole mitään järkeä!

Lakiluonnokset pysäytettiin, koska tveettaajat sanovat lakien olevan ristiriidassa perustuslain kanssa.

Tveettaajat ovat koulutukseltaan juristeja ja koulutuksensa perusteella heidän voisi olettaa tuntevan perustuslakimme, ihan samalla tavalla kuin valiokunnissa lausunto- ja mietintöluonnoksia kirjoittavat juristitkin. Minä arvostan valiokuntaneuvosten ammattitaidon erittäin korkealle.

Olen mielessäni verrannut asiaa tavalliseen alioikeuden rikosasiaa käsittelevään istuntoon. Salissa pääroolissa olevat tuomari ja syyttäjä ovat suorittaneet ylemmän oikeustieteen tutkinnon ja usein heidän lisäkseen vielä vastaajan ja kantajan avustajatkin ovat lukeneet samat kirjat. Samaa asiaa käsittelee useita ihmisiä, joilla on täsmälleen sama koulutus ja heillä kaikilla voi olla käsiteltävänä olevasta asiasta erilainen käsitys.

Ei tämä sen monimutkaisempaa ole. Nyt pari tveettaajaa lähtee laukomaan julkisuuteen omia, henkilökohtaisia tuntemuksiaan ja kuinka ollakkaan, eduskunnan puhemies lähtee juoneen mukaan ja keskeyttää valmistumaisillaan olevien lakien käsittelyn.

Käsittämätöntä toimintaa.

Kun nyt on saatu tiedustelulakien osalta niin sanotusti pää auki, on hyvä miettiä, mikä on seuraava lakiluonnos joka torpataan jonkun tveeteillä. Sotketaanko sote seuraavaksi?  

Minun mielestäni eduskunta on liukkaalla jäällä, kun se lähtee puhemiehen johdolla junailemaan lakeja pelkästään julkisuuteen vuodettujen viestien kautta.