VAUHTI KIIHTYY MYÖS NUMEROLLA 25

Vajaan viikon päästä tiedämme uuden eduskunnan kokoonpanon. Jakarandajakkaroille on tunkua ja kisa on kova. Äänestäjien huomiota tavoitellaan monella tavalla.

Parit vaalit käyneenä uskallan jo sanoa että ”kokemusta on”. Jokaisessa vaalissa on mukana myös ensikertalaisia – kuten minä olin keväällä -11. Oppia ikä kaikki.

Elämän varsitiellä olen myös oppinut kunnioittamaan kanssakulkijoitani. Ylimielisyyteen ei saa sortua. Ei ehdolla olevan, eikä ehdolla olevan tukijankaan.

Raviradalla kuulin oivan neuvon, jota voi soveltaa raviratojen ulkopuolellakin: ”Omaa hevostaan saa kehua mielin määrin, mutta muiden hevosia ei saa haukkua”. Siinäpä se.

Omaa ehdokastaan saa kehua mielin määrin, mutta muita ei saa haukkua. Tämä pitää kaikkien muistaa.

Näin sosiaalisen median ja ”peukuttamisen” aikakautena toisen mustamaalaaminen käy kätevästi. Mustamaalaaja ja mollaaja ei ehkä uskaltaisi sanoa asiaa kasvotusten, mutta kotikoneen ääressä hiirulaisestakin kasvaa leijona. Leijonan luonto antaa puhtia koviin lausuntoihin.

Omia tukijoitani olen ohjeistanut asialliseen käytökseen. Jos joku tarkoituksella provosoi, ei pidä lähteä provosointiin mukaan. Ihmiset huomaavat varmasti fiksun ja maltillisen käytöksen eron örveltämiseen verrattuna. Hyvä kello kuuluu huonoa kelloa kauemmaksi – myös vaalikentillä.

Jos Sinisten vaalijulistetta kiinnittäessäsi huomaat viereisen veljespuolueen ehdokkaan ilmoituksen repeytyneen, napauta myös siihen muutama niitti. Se vie sinulta muutaman sekunnin, mutta saattaa olla arvokas alku yhteistyön siltaa rakennettaessa.

Eduskunta on työpaikkana niin arvokas, että sinne pyrkiviltä edellytetään arvokasta käytöstä – myös vaalikamppailun aikana.

Reijo Hongisto numero 25